Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sondaj: 60% din croaţi ar vota pentru aderarea la UE

privind-incredere-aderare-foto-reuters.jpg

Privind cu încredere către aderare. Foto: Reuters

Croaţii organizează duminică un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană, prevăzută pentru 2013. Un sondaj recent arată că aproximativ 60% dintre croaţi ar vota la referendum pentru aderarea ţării la blocul comunitar. Croaţia se confruntă cu un program de monitorizare fără precedent, inainte de aderare, pentru a evita problemele cu care s-a confruntat Uniunea Europeană în cazul Romaniei şi Bulgariei.

Procesul de aderare la blocul comunitar începe după 10 ani de la declararea independenţei faţă de fosta Iugoslavie. Pentru croaţi, acest pas reprezintă împlinirea unui vis mai vechi, la care s-a ajuns după şapte ani de negocieri intense, în special din cauza disputelor teritoriale cu Slovenia şi solicitările ca statul croat să-şi intensifice eforturile de condamnare a criminalilor de război şi să încurajeze întoarcerea refugiaţilor de război, în special a celor sârbi.

În noiembrie 2000, Croaţia a început să negocieze un aşa-numit "acord de stabilizare şi de asociere" cu blocul comunitar. Un proces dur în care Zagrebului i s-a cerut să-şi ajusteze Constituţia conform standardelor europene şi să aibă o contribuţie mai mare la negocierile regionale şi eforturile de cooperare cu vecinii săi.

Acest proces a fost monitorizat cu atenţie, spre deosebire de tratatele anterioare negocierile cu Croaţia fiind mult mai ambiţioase şi mai detaliate.

Tară cu 4,2 milioane de locuitori dintre care 90% sunt catolici, Biserica Catolică i-a încurajat pe credincioşi să voteze în favoarea aderării, cerându-le să "respingă temerile" şi "să se deschidă spre viitor cu îndrăzneală". Euroscepticii au avertizat însă împotriva "pierderii suveranităţii", dar o manifestaţie organizată recent de grupuri ultranaţionaliste nu a strâns decât câteva sute de persoane la Zagreb.

Un sondaj recent arată că aproximativ 60% dintre croaţi ar vota "da" la referendumul organizat duminică cu privire la aderarea ţării lor la Uniunea Europeană, prevăzută pentru 2013.

Euroscepticii care ar vota "nu" reprezintă 31% iar 9% afirmă că sunt indecişi.

Entuziasmul proeuropean, care în 2003 era de peste 80%, s-a redus pe parcursul negocierilor (2005-2011) din cauza criteriilor dure fixate de Bruxelles, a cărui intransigenţă a fost percepută adeseori ca un "şantaj", dar mai ales din cauza crizei economice care afectează UE.

Pentru a impulsiona prezenţa la vot, Parlamentul croat a adoptat o declaraţie susţinută de toate forţele parlamentare, numind aderarea la Uniunea Europeană, obiectiv "strategic pentru interesul naţional".

După Slovenia în 2004, Croaţia va fi a doua din cele şase foste republici iugoslave care va adera la blocul comunitar.

 
Andreea Pietroşel, Magazin European: Croaţii organizează duminică un referendum pentru aderarea la UE