Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj: Anticipatele nu ar aduce schimbări esenţiale

În Republica Moldova a fost realizat primul sondaj de opinie după alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Acesta arată că, în general,  opţiunile electoratului rămân aceleaşi ca şi la  scrutinul din toamnă şi că noi alegeri anticipate nu  ar aduce schimbări esenţiale.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac   

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru Partidul Comuniştilor condus de Vladimir Voronin ar vota 29 la sută din respondenţi ; pentru Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat – 24 la sută; pentru Partidul Democrat al cărui lider este preşedintele interimar Marian Lupu – 12 la sută şi pentru Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu – 6 la sută.

Celelalte partide nu ar depăşi baremul de 4 la sută. Numărul celor care nu ştiu cu cine ar vota sau care au refuzat să răspundă la întrebare este de 20 la sută.

7% din respondenţi au spus că nu ar ieşi la votare. Totodată, sondajul arată că, deşi Partidul Comuniştilor este primul în topul preferinţelor, policianul care se bucură de cea mai mare încredere a alegătorilor rămâne a fi premierul Vlad Filat – cu 20% din opţiuni.

El este urmat de liderul comunist Vladimir Voronin, cu 18%, şi de preşedintele interimar Marian Lupu, cu 13 %. Liderul PL, Mihai Ghimpu, este pe locul patru – cu 3% din opţiuni.

În opinia preşedintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov, acest sondaj arată clar că noi alegeri anticipate nu ar schimba cu nimic raportul de forţe în Parlamentul de la Chişinău.

Prin urmare, a subliniat Dumitru Diacov, forţele politice din Legislativ nu au decât să găsească împreună soluţii la problemele cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv să voteze preşedintele care, iată nu nu poate fi ales de aproape doi ani.

Sondajul a fost realizat între 28 ianuarie şi 8 febriarie, pe un eşantion de 1030 de persoane şi are, potrivit autorilor, o marjă de eroare de 3%.