Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sondaj – referendumul pentru Constituţie nu ar fi validat

referendum.jpg

Sondaj – referendumul pentru Constituţie nu ar fi validat

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum pentru modificarea Constituţiei, scrutinul n-ar fi validat, întrucât nu s-ar atinge pragul de prezenţă de 50%. E rezultatul unui sondaj realizat de INSCOP Research, publicat de Adevărul. Studiul arată că majoritatea românilor, adică 63,8% din totalul populaţiei, a auzit despre intenţia autorităţilor de modificare a Constituţiei. 30% din aceştia nu sunt însă la curent cu dezbaterile privitoare la modificarea legii fundamentale a ţării, o posibilă cauză fiind atenţia scăzută acordată de mass-media subiectului.

Potrivit INSCOP, subiectul privind modificarea Constituţiei are vizibilitate, dar insuficientă pentru o temă de o asemenea anvergură, iar acest lucru îşi va pune amprenta asupra prezenţei românilor la un eventual referendum. 40,8% din respondenţi au afirmat că vor veni la vot, în timp ce 31,9% dintre cei chestionaţi au spus că se mai gândesc. Prin comparaţie cu lunile trecute, procentul celor care îşi declară intenţia de a se prezenta la vot se păstrează în linii relativ constante.

INSCOP atrage atenţia că în contextul iniţiativelor politice privind scăderea la 30% a pragului de prezenţă pentru validarea referendumului, cei 40,8% dintre respondenţi care şi-au declarat opţiunea fermă de a se prezenta la urne ar asigura validarea fără probleme. Menţinerea la 50% a pragului de validare riscă să blocheze din start întregul demers, interpretează autorii studiului. În aceste condiţii, scăderea pragului la 30% este o măsură care pe de o parte are menirea să asigure ieşirea dintr-un astfel de blocaj, dar pe de altă parte prezintă riscul de a diminua legitimitatea democratică a viitoarei legi fundamentale.

La întrebarea privind nivelul de cunoaştere a actualei legi fundamentale, cei mai mulţi respondenţi au declarat că nu cunosc conţinutul ei. Coodonatorul Axei Academice din cadrul Forumului Constituţional, Claudiu Crăciun, a declarat pentru Adevărul că este optimist în ceea ce priveşte creşterea prezenţei la vot a românilor. Coordonatorul Forumului Constituţional, politologul Cristian Pârvulescu, a adăugat că pe baza experienţei de la referendumul din iulie 2012, se poate afirma că între declaraţia de vot şi realitate este o diferenţă semnificativă. Mulţi dintre cei care spun că ar merge la vot, nu o vor face.