Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania, fără cadenţă, UE, fără soluţii miraculoase

euro.jpg

Spania, fără cadenţă, UE, fără soluţii miraculoase

Spania nu reușește sa prindă cadența, iar Uniunea Europeană nu poate oferi o soluție miraculoasă. Cabinetul premierului, Mariano Rajoy  traiește o vara fierbinte și amână deznodământul acestei situații tragice pe care o tratează,  indecis, cu jumătăți de măsura si împins de la spate de autoritățile comunitare.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

O țara întreagă privește neputincioasă cum își pierde bunăstarea, suveranitatea economică și pacea sociala. Știrile proaste si  opiniile fataliste, abundă zilnic în buletinele de știri începând să facă parte din rutina unei recesiuni de lunga durată, după cum anticipează insăși autoritățile. 

Spania mai are lichidități doar pentru 3 luni”,  ”  Comunitatea Valenciană a falimentat și are nevoie de un plan de asistență financiară; urmează Catalunia și Murcia”,” Învățământul  va continua să fie gratuit doar pentru ciclul obligatoriu”, sunt câteva dintre titlurile negre  doar al  acestui sfârșit de săptămână.

Spania se schimbă din radăcini, dar continua sa fie intr-o situație limită, de fapt toată economia comunitară se află in pericol datorită marimii econiomiei iberice si a contagiosului risc de  a molipsi statele din jur.

Astăzi, în ciuda tutror eforturilor și repetatelor concesii pe care Spania le face în fața presiunilor comunitare, datoria suverană a fost supusă unui atac speculativ fară precedent.   

Nici agresiva reformă  a austerității, nici fabuloasa sumă a asitenței financiare pentru sectorul bancar, nu a putut să convinga pietele finaciare că Spania se va converti intr-o economie solvabilă. Recordurile negative cad unul după altul, prima de risc a ajuns  la cote prohibitive, iar pe piețele secundare bonul de tezaur cu scadență la 10 ani are deja o rentabilitate de 7,5% .

Autoritățile afirmă că acționează cu determinare și vor asana problema, dar majoritatea analiștilor are o cu totul alta opinie, citez dintr-un articol publicat astăzi în EL Pais:  "Credibilitatea financiară a Spaniei este zero, credibilitatea fiscala este zero, credibilitatea politică este zero. Investitorii deja au condamnat  Spania.  În numai căteva luni Guvernul a reusit sa-și piardă capitalul de încredere al majorității absolute cu care a ajuns la guvernare, în urma unei succesiuni de erori, multe dintre ele datorită unei proaste strategii de comunicare.

Executivul iși vede frustrate toate eforturile, iar Banca Centrală Europeană s-a convertit în ținta  preferata a defulărilor, principala vinovată a acestei disperate situații, arătată cu degetul de  autoritățile de la Madrid. Din capitala Spaniei se fac apeluri către BCE pentru a cumpara datorie spaniolă, însă imobilitatea lui Mario Draghi, dispera autoritățile de la Madrid.

"Cineva trebuie să parieze pentru  euro și atât timp cât arhitectura Europei nu se schimba, singura care o poate face este BCE", a declarat Garcia-Margallo în cadrul reuniunii"Grupului de la Berlin" din Palma de Mallorca", ”BCE, este o banca clandestină” a adugat ulterior  ministrul de externe intr-un cadru mai puțin formal.

"Misiunea nostră este de a asigura stabilitatea preţurilor şi a sistemului financiar în deplină independenţă",  a replicat Draghi într-un interviu acordat cotidianul francez Le Monde.

"Ideea că există un pact între Guvernu Spaniei şi BCE este o mare neînţelegere.  Nu este obligația noastră aceea  de a rezolva problemele financiare ale ale statelor membre”, a ținut să clarifice Draghi.

Pe fondul acestei panorame cenușii, singurul sector care funcționează și pulsează sânge în trupul vlăguitei economii spaniole continuă să fie turismul. Soarele, marea, fiestele si flamenco continuă să se vândă bine.

Spania a beneficiat  în primele şase luni ale acestui an de un total de 25,1 milioane de turişti străini, reprezentând o creştere de 2,9% față de aceeaşi perioadă a anului 2011, se arată intr-un comunicat publicat de către Ministerul Industriei, Energiei şi Turismului.

Ministrul Jose Manuel Soria  a ținit să sublinieze că principalele surse pentru  turismul spaniol continuă să fie Marea Britanie, Germania şi Franţa, deşi cresteri semnificative au avut loc anul acesta cu cei proveniți din Statele Unite, Elveția și țările nordice.

Dintre regiuni, Catalonia s-a bucurat de cea mai bună creştere, de 12,3%, fiind destinația preferată a turiștilor care vizitaează Spania. Până în luna iunie și-a adjudecat  cel mai mare procent de straini care au hotărât să aleagă peninsula iberică ca destinație a vacanței, 25,3%, adică  peste 6,3 milioane de turişti străini.

Un alt punct de culoare care s-ar putea suprapune acestui tablou plin de nuanțe cenușii ar fi victoria lui Fernando Alonso care a reușit să se impună în Marele Premiu de Formula 1 al Germaniei, disputat  duminică pe circuitul de la Hockenheim.   Făcând aluzie la complicata și tensionata atmosferă a politicii europene,  Alonso a ținut să reamintească faptul că circuitul a fost câștigat în Germania, de un pilot spaniol, conducând un monopost italian(Ferrari) care a fost proiectat de un grec (Nikolas Tombazis)