Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania: haiducia ca formă de protest social, în plină ascensiune

madrid.jpg

Spania: haiducia ca formă de protest social, în plină ascensiune. REUTERS/Sergio Perez

În Spania se extinde haiducia ca formă de protest social și îndemn la nesupunere publică. Protestul primarului din Marinaleda (Sevilla) de  acum două săptămâni, care jefuia centrele comerciale, pentru  a aproviziona băncile de alimente destinate săracilor,  începe să fie emulat si să aibă prozeliți.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Acțiuni similare s-au repetat astăzi în partea de sud a Spanie, regiune care se confrunta cu o accentuată sărăcie, și cu o rată a șomajului de peste  35%. Băncile și centrele comerciale au devenit obiectul acestor acțiuni, numite de autorități jafuri, iar de ce în cauză forme de protest social.

Incidentul de astazi  s-a desfasurat dupa un scenariu similar celui din Andaluzia de acum două săptămâni, având aceeași protagonisti, persoane împinse de criza economica la limita subzistenței.

În cursul acestei dimineți  un grup de aproximativ cincizeci de persoane, șomeri, membrii ai unei organiatii din  Extremadura, numită ”Pentru un venit minim”au intrat în magazinele Carrefour din Merida,  au umplut  șase cărucioare cu alimente bazice si au iesit cu ele pe la casa  fără să plătească. De acolo nu au putu sa facă niciun pas mai departe, deorece cărucioarele au fost confiscate în cele din urma de către  poliție, care a fost avizată între timp, atunci cand aceștia ieșeau din centrul comercial. Protagonistii acestui incident insistă în caracterul simbolic al acestui tip de protest, și și-au numit acțiunea ”expropriere de alimente”.  Ca și în Andaluzia, acțiunea a fost coordonată de un deputat al Stangii Unite, cea mai de stânga formatiune politică parlamentară, alianță care s-a coagulat în jurul Partidului Comunist Spaniol.

Víctor Casco membru al Parlamentului din Etremadura, a luat locul lui Juan Manuel Sánchez Gordillo, belicosul primar andaluz care a facut vâlvă în presa internațională pentru actele sale de haiducie, numit mai in glumă sau mai in serios noul Robin Hood al Spaniei.

Aflati in interiorul centrului comercial, protestatarii au început să strige sloganuri care instigau la dezobediență publică, au scandat lozinci precum  "Poporul unit nu va fi niciodată învins", bucurandu-se de sprijinul celor prezenti în magazin, martori al protestului, care au inceput să-i acompanieze și să le repete sloganurile

Între timp Victor Casco, deputatul comunist, care coordona acțiunea declara înTwitter că "Aici suntem mulți, iar acum mergem la poliție, pacifici, dar insubordonați puterii politice”. De asemenea el a ținut sa sublinieze caracterul simbolic al acțiunii, ”in cele din urmă un instrument pentru de a denunța  incapacitatea  politicienilor din cele doua mari partide majoritare  de a proteja interesele paturilor sociale cele mai vulnerabile,  un segment social care pe zi ce trece, devin tot mai numeros”.

Între timp miscarea deputatului andaluz, cunoscutul Robin Hood, mentorul acestor proteste, nu s-a stins și continua cu acțiuni similare.   În fruntea a 200 de membrii ai Sindicatului Agricultorilor, grosul susținătorilor săi, a initiat un marș, colindând orașele andaluze, pentru a instiga populația la dezobediență publică. În ultimile două săptămâni a ocupat o banca și un palat, unde protestatarii s-au oprit pentru a se odihni. Poliția este în stare de alerta și supraveghează centrele comerciale si bancile care le ies demonstranților în cale. Astăzi un alt grup, al aceluiasi sindicat, al agricultorilor din Andaluzia, a inițiat un marș similar în Cadiz, în sudul extrem al Spaniei, sub sloganul ”Andaluzia in piciare”, demarând dupa aceleși tipic, prin ocuparea unei banci. Aici au avut loc altercații între manifestanți si politie care incerca să impiedice acțiunea. În cele din urmă au fost arestați zece protestatari. Autoritățile spaniole incearcă să-i convingă pe cei afectati să depuna plăngeri la politie pentru a-i putea urmării penal pe cei în cauză, dar in ciuda acestei presiuni și a  caniculei care sufcă, pur si simplu Spania, acest tip de proteste continuă si se inmultesc pe zi ce trece.