Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania se mobilizează din nou contra cabinetului Mariano Rajoy

spania.jpg

Spania se mobilizează din nou contra cabinetului Mariano Rajoy

Sindicatele îşi radicalizează mesajul, mobilizează proteste multitudinare şi amenință cu o nouă grevă generală. Situaţia executivului de la Madrid este din ce în ce mai precară, în ciuda majorităţii absolute cu care a ajuns la guvernare  cu doar zece luni în urmă. Prelungita criza financiară, mişcările secesioniste catalane şi protestele sociale, care s-au transformat într-o constantă, le produc insomnii autorităţilor de la Madrid. Duminică au avut loc importante mişcări de protest contra noilor ajustări bugetare anunţate cu numai 10 zile în urmă.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Sute de mii de persoane au inundat străzile a 57  mari oraşe spaniole convocate de așa numită platformă  ” Summit-ul Social”, pentru a protesta contra ultimelor măsuri de austeritate introduse de  cabinetului conservator al premierului Rajoy prin proiectul legii  bugetului pentru anul 2013. 

De-a lungul şi de-a latul Spaniei, în Madrid, Barcelona, Sevilia sau Bilbao oamenii au ieşit în stradă pentru a protesta contra politicii antisociale a executivului de la Madrid. Este a doua mobilizare în forță a acestei mişcări, din care fac parte peste 150 de sindicate, partide politice de stânga, asociații profesionale, angajați din sectorul public sau bine cunoscutele organizații ale indignaților.

Dupa mitingurile de acum două luni, miscarea ” Summit-ul Social”  a revenit în forță cu aceleaşi revendicări, un referendum care să supună unei consultări populare agresiva politică de austeritate, care, în opinia lor, nu are nimic de a face cu programul electoral în urma căruia popularii au câștigat o confortabilă majoritate absolută cu doar zece luni în urmă.

În cursul mitingurilor protestatarii au dat citire un manifest în care s-a afirmat că "Nu există nici o îndoială, politica acestui guvern este o fraudă electorală și pentru asta este nevoie de un referendum”; daca nu există disponibilitate de dialog  în acest sens  “greva generală va fi responsabilitatea Guvernului”, a completat în alt context Ignacio Fernandez Toxo, unul dintre cei mai activi lideri sindicali și organizator al protestului.

De fapt toți liderii marilor centrale sindicale au anunțat că se pregătesc pentru a se alătura acestei greve generale dacă executivul nu-și va legitima politica în faţa electoratului. ”Dacă Mariano Rajoy nu se va aşeza la masă pentru a negocia, greva va avea loc în 14 noiembrie și va coincide cu măsuri similare de protest în toată jumătatea de sud a Europei”, au avertizat sindicatele.

În ciuda protestelor din stradă, concomitent înt-un miting electoral, la care a participat în Galiția, Mariano Rajoy  declara: ”Spania trece prin vremuri dificile dar ceea ce va veni va fi la fel de greu, (...) nu vreau să pacalesc pe nimeni, ne-a venit rândul să guvernăm într-unul dintre cele mai dificile momente ale istoriei”, a tinut să-și avertizeze asistența premierul. 

“Spania nu este pregatită pentru greve și are nevoie de unitate pentru a lupta contra crizei” cerea în cursul dimineții de luni Carlos Floriano, un vicesecretar al partidului de guvernământ.

Opoziția socialistă a ieșit în stradă și s-a alaturat mulțimii. Într-o conferință de presă, ținută cu câteva momente în urmă, Oscar Lopez,  secretar al Partidului Socialist declara:  ”Măsurile cabinetului Mariano Rajoy sunt nedrepte, ineficiente şi lipsite de solidaritate, costurile acestei crize sunt puse în continuare în sarcina păturilor sociale cele mai vulnerabile, iar vinovaţii de această criză beneficiază de aministii fiscale imorale şi nedrepte, (...)  Am participat la demonstraţiile de duminică pentru a protesta contra acestei politici pe care o considerăm  de la bun inceput contraproductivă, (...) Rajoy este singur contra tuturor” a conchis liderul socialist.

În acest context  astăzi a fost publicat un sondaj de opinie îngrijorător, realizat de Centrul de Investigații Sociologice, din care reiese că aproape 27% din spanioli nu au încredere în clasa politică, faţă de doar 18% cu numai doi ani în urmă.  Problemele economice şi şomajul au devenit cea mai importantă preocupare pentru aproape 80% dintre spanioli, iar activitatea partidelor politice a devenit a treia problemă a celor intervievaţi, înaintea imigraţiei, a terorismului  sau a criminalităţii.