Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Speranţe mai degrabă deşarte pe drumul spre Schengen

olli-rehn-forteaza-mana-olandei-foto-reuters.jpg

Olli Rehn forţează mâna Olandei. Foto: Reuters

Noi speranţe se prefigurează pentru România în chestiunea Schengen: Comisarul european Olli Rehn, care a ocupat portofoliul extinderii, a declarat miercuri după-amiază în Parlamentul European că se aşteaptă ca la summitul UE din 9 decembrie să fie ridicate restricţiile în calea extinderii Schengen, întrucât o aderare în două etape a României şi Bulgariei este fezabilă şi politic recomandabilă. Pe ce se bazează însă această declaraţie, ştiind că până acum Olanda a rămas fermă pe poziţie?

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:

Este o metodă a Comisiei Europene de a forţa mâna statelor membre reticente să ridice aceste obiecţii, nu se bazează pe nimic decât pe bunul simţ, întrucât cele două au îndeplinit întocmai condiţiile de aderare tehnice, singurele cerute de Tratatele europene. El a spus că poziţia Comisiei Europene este clară: restricţiile în calea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen ar trebui ridicate fără întârziere. Dar între timp poziţia olandeză nu s-a schimbat, iar surse diplomatice spun că nici nu se va schimba.

La summitul de pe 9 decembrie, soarta Europei însăşi este în discuţie, iar chestiunea Schengen cade în planul doi

Problema aderării României şi Bulgariei rămâne pe agenda întâlnirii, întrucât ea a fost adaugată în 16 noiembrie, când ambasadorii UE au definitivat agenda summitului. De altfel, Olli Rehn a făcut declaraţiile de miercuri în cadrul unei dezbateri legate de summitul din 9 decembrie.

Potrivit Agenţiei France Presse, joi, miniştrii din cele mai populate şase state europene, G6, se reunesc la Paris pentru a discuta teme legate de Spaţiul Schengen: infracţionalitatea transfrontalieră şi dreptul la azil.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan, în dialog cu Andreea Orosz