Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sprijin de la socialiștii europeni: Ponta, ales vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste

ponta.jpg

Sursa: uk.reuters.com

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi seară, la un post de știri, că a fost ales vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste, la întrunirea căreia a participat zilele acestea în Africa de Sud. Alegerea lui Victor Ponta printre cei 32 de vicepreședinți ai formațiunii vine în contradicție cu vestea mutării congresului socialiștilor europeni de la București la Bruxelles. ”Această mutare a congresului este o mișcare gândită de Hannes Swoboda, liderului grupului socialiştilor din Parlamentul European, în încercarea de a-i salva  imaginea compromisă a lui Victor Ponta”, explică la RFI Adrian Ivan, profesor de relatii internationale.

În ziua în care PSD a anunțat că întrunirea socialiștilor europeni s-a mutat de la București la Bruxelles, Victor Ponta a adus și o veste bună pentru colegii săi de partid: a fost ales printre vicepreședinții Internaţionalei Socialiste reunite zilele acestea în Africa de Sud.

"Votul a fost fara probleme pentru ca sunt vicepresedinti din toata lumea. Important era sa pastram PSD intr-o familie politica internationala pentru ca in perioada urmatoare vom avea mult de luptat ca sa refacem imaginea tarii. E important fiecare contact", a spus presedintele PSD intr-o interventie telefonica televizata.

Totodată, Victor Ponta a ţinut să puncteze, referitor la mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, că a fost o decizie a PSD, luată în condiţiile în care socialiştii germani anunţaseră că nu ar veni la Bucureşti invocând probleme pe care le-ar avea cu presa germană.

"Atunci am zis să mutăm Congresul la Bruxelles, pentru că socialiştii germani sunt importanţi. Vom face la Bucureşti alt congres", a spus Ponta.

Pe de altă parte, ”PSD a solicitat PSE amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, pentru ca acest eveniment să nu fie "umbrit" de luptele politice interne, iar decizia transferului la Bruxelles va fi anunţată oficial zilele următoare”, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Hannes Swoboda, liderul socialiștilor din PE.

Însă mutarea discutiilor in capitala Belgiei fusese ceruta si de alte voci din formatiune, ingrijorate de legitimitatea democratica a premierului roman.

”O mișcare gândită de Hannes Swoboda”, explică la RFI și Adrian Ivan, profesor de relatii internationale la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, ”pentru a-i salva  imaginea compromisa lui Victor Ponta”. In opinia sa, acesta ar trebui sa demisioneze din fruntea PSD.

”Acțiunile lui Victor Ponta aș îndrăzni să spun că îl descalificau în fața socialiștilor europeni, foarte atenți la toate aceste detalii legate de poziția României în UE. Domnul Swoboda a făcut o mișcare inteligentă încercând pe ultima sută de metri să îl salveze pe Victor Ponta și imaginea sa de unul din liderii socialiștilor europeni” crede Adrian Ivan.

Profesorul de relații internaționale din Cluj mai spune că ”premierul este într-o pierdere importantă de imagine. E clar că mutarea acestui congres de la București la Bruxelles este un semn al marginalizării PSD în rândul socialiștilor europeni. Domnul Ponta nu s-ar putea salva decât printr-o demisie.” apreciază la RFI profesorul Adrian Ivan.

 
Adrian Ivan, profesor de relatii internationale