Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Standard & Poor's reduce ratingul României

200810-7563.jpg

Standard & Poor's reduce ratingul României

Asta înseamnă că statul se va împrumuta mai scump pe viitor, mai exact cu o dobândă mai mare. În plus, investitorii străini vor fi mai precauţi când vor veni în România.

Semnal economic negativ pentru România. Agenţia Standard & Poor's reduce ratingul ţării. Asta înseamnă că statul se va împrumuta mai scump pe viitor, mai exact cu o dobândă mai mare. În plus, investitorii străini vor fi mai precauţi când vor veni în România. De vină este politica fiscală neinspirată a Guvernului, spune la RFI analistul economic Radu Soviani (audio) de la postul The Money Channel.

Ratingul României a fost redus de agenţia Standard&Poor's. Agenţia de evaluare financiară a redus, luni, 27 octombrie ratingul ţării pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-" şi calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă".
"Scăderea ratingului reflectă riscurile în creştere pentru economia reală a României, ca urmare a vulnerabilităţii ridicate a sectorului privat şi a dependenţei de sursele de finanţare externe, tot mai nesigure", spune un analist Standard&Poor's, citat de agenţia Mediafax.
Economia României s-a supraîncălzit, iar gradul de îndatorare a crescut, susţinut de avansul creditului neguvernamental, care a atins 50,5% în septembrie, pentru ultimele 12 luni.
Creşterea rapidă a cererii interne a dus la presiuni pentru majorarea salariilor şi a agravat deficitul de cont curent, de 14% din Produsul Intern Brut în 2007. (CR - 27 October 2008;20.25h)