Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stanga franceza da lovitura

200803-3417.jpg

Stanga franceza da lovitura

Socialistii si aliatii lor cuceresc o majoritate de orase importante, la al doilea tur al municipalelor. Conservatorii aflati la Putere pe plan national nu reusesc decat cu greu sa pastreze primaria orasului Marsilia.

Stânga franceza si-a confirmat victoria la al doilea tur al municipalelor. Socialistii si aliatii lor cuceresc o majoritate de orase importante, în timp ce conservatorii la Putere pe plan national nu reusesc decât cu greu sa pastreze primaria orasului Marsilia. Centristii esueaza si ei, inclusiv liderul lor Francois Bayrou, care este înfrânt în fieful sau.

In ciuda acestui avertisment dat dreptei, premierul francez François Fillon afirma ca-si va continua ritmul reformelor lansate acum noua luni de zile.

Premierul francez, dar si presedintele Nicolas Sarkozy vor fi totusi nevoiti sa faca ceva, sa ia în seama avertismentul urnelor. Desi conservatorii afirma ca-si vor mentine linia politica, se asteapta câteva schimbari, unele de forma, altele de fond.

Pretextând o slaba prezenta la urne, absenteism nemaîntâlnit din 1959 încoace si o miza strict locala, premierul François Fillon nu vede în sanctiunea electorala decât o simpla reechilibrare a fortelor la sapte ani dupa înfângerea stângii la precedentele locale din 2001.

De partea sa, presedintele Nicolas Sarkozy a fost nevoit, dupa avertismentul dat de electorat inca din primul tur sa promita ca va tine cont de rezultatele localelor. Analistii si surse apropiate Palatului Elysée afirma insa ca schimbarile vor fi limitate, iar mersul reformelor va fi accelerat. Se asteapta totusi în zilele urmatoare o mini-remaniere guvernamentala si o schimbare a echipei de consilieri prezidentiali. Inainte de toate insa, seful statului va trebui sa-si schimbe atitudinea, felul de a fi, o majoritate de francezi dorindu-si ca el sa adopte un stil mai "prezidential".

Aceste schimbari, descrise de unii de "fatada" sunt insa criticate chiar de membrii de seama ai majoritatii parlamentare. Fostul premier Jean-Pierre Raffarin estimeaza astfel ca Guvernul si partidul conservator, prea la dreapta, trebuie sa-si rectifice tirul si sa se deschida mai spre centru. Patronul deputatilor de dreapta cere si el mai multa lizibilitate în foaia de parcurs a Guvernului.

Nicolas Sarkozy era deja confruntat cu diverse rezistente fata de reformele initiate de zece luni încoace. Palma electorala, cum o descriu unii, primita duminica, 16 martie nu va face decât sa întareasca Opozitia de stânga si cea sindicala, dar da apa la moara si oponentilor tot mai numerosi din propria sa tabara.

La socialisti, victoria ar putea precipita schimbarea de directie a partidului, dar luptele interne se anunta aprige. De pareta lor, comunistii se afunda si ei tot mai mult. Orasul Calais spre exemplu, ultimul bastion comunist de zeci de ani de zile a basculat la dreapta. In sfârsit, un ultim invatamant, previzibil, de pe urma acestor alegeri municipale : extrema dreapta franceza, bine implantata în trecut la nivel local si-a confirmat marginalizarea electorala. (CR - 3/17/2008;14.45h)