Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statele Unite ale Europei: Cioroianu îl combate pe Băsescu

statele-unite-ale-europei-cioroianu-il-combate-basescu.jpg

Adrian Cioroianu consideră că Traian Băsescu nu are o viziune clară asupra realităţii europene.

Preşedintele Traian Băsescu ar vrea înfiinţarea Statelor Unite ale Europei. Numai prin cedarea masivă de suveranitate, Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară, a declarat şeful statului la Sulina, joi, 18 august. Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, este însă de părere că preşedintele nu are o viziune clară despre realităţile europene.

Preşedintele Traian Băsescu susţine necesitatea realizării Statelor Unite ale Europei. "Numai prin cedarea masivă de suveranitate, Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară. (...) Altfel, Europa va rămâne o carte de istorie a lumii, în care vei putea citi despre cele mai sofisticate şi importante culturi, va avea bogăţia istoriei în spate", afirmă şeful statului.

"Când nu ai forţă economică, nu poţi să fii nici forţă militară. Degeaba ataci Libia, că nu câştigi războiul, iar securitatea este fundamentală. Securitate nu se poate decât cu bani, iar banii nu pot fi făcuţi decât cu o economie performantă. O economie fragmentată cu politici diferite în 27 de state nu ne face competitivi din punct de vedere economic. Trebuie să decidem repede, în următorii 2-3 ani, dacă vom crea Statele Unite ale Europei sau nu", spune Traian Băsescu.

 

Adrian Cioroianu: Traian Băsescu nu are o viziune clară asupra realităţii europene

 

Fostul ministru de Externe, istoricul Adrian Cioroianu, este însă de părere că preşedintele Traian Băsescu nu are o viziune clară asupra relaţiilor internaţionale şi nici asupra realităţilor europene.

"Este o mare doză de adevăr în această preocupare, nu neapărat din partea preşedintelui Băsescu, pe care îl aud poate prima dată vorbind despre aşa ceva... Într-adevăr este un subiect în Europa. El a fost cu mult mai devreme adus în discuţie de lideri politici, lideri ai finanţelor europene şi pleacă de la constatarea relativ simplă că în probleme ce ţin de economie, ce ţin de securitate, Europa nu poate  merge mai departe pe această ambivalenţă: pe de-o parte, suveranitatea naţională, pe de altă parte, instituţii centrale de la care să se aştepte ajutorul, vezi cazul Greciei sau al altor state aflate în dificultate", afirmă Cioroianu.

"Prin urmare, de câţiva ani se discută relativ serios o centralizare la nivelul deciziei. Sigur că subiectul a devenit cu atât mai acut cu cât a fost propulsat pe agendă de criza prin care trecem cu toţii, dar pe de altă parte, trebuie luat în calcul că proiectul european de la originile lui a presupus o anumită renunţare la unele aspecte ce ţineau de suveranitatea statală. Deci e un subiect binevenit, cred eu, pe agenda românească, în care aceste subiecte nu prisosesc, dimpotrivă", spune Adrian Cioroianu.

Adrian Cioroianu, intervievat de Ştefan Popescu, despre Statele Unite ale Europei
986