Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statul social, în viziunea lui Baconschi

teodor-baconschi.jpg

Teodor Baconschi, ministrul de Externe al României

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a vorbit la RFI despre Statele Unite ale Europei şi despre statul social. Modelul social postbelic din Europa Occidentală nu mai are resurse, dă de înţeles ministrul român, care crede că în viitor va trebui să lucrăm mai mult. Un fragment al discuţiei dintre Teodor Baconschi şi Luca Niculescu:

Rep: Preşedintele român a vorbit recent despre Statele Unite ale Europei. Cât de unite ar trebui să fie aceste state? Până unde s-ar merge şi cum s-ar putea face concret acest lucru, pentru că e nevoie de schimbări de tratate, de referendumuri în unele ţări, pentru modificări atât de importante.

Teodor Baconschi: Sigur, ideea la origine kantiană a unei Europe de tipul Statelor Unite e departe de o posibilă întrupare, pentru că vorbim zeci de limbi, avem zone de dezvoltare economică încă neconvergente, pentru că există culturi juridice şi realităţi administrative prea puin armonizate pentru a visa la o federaţie. Dar, în acelaşi timp, e obligatoriu să salvăm ce e de salvat, adică ideea că împreună facem mai mult decât separat şi totodată, ideea că în competiţia globală, nici un actor din UE nu poate să se manifeste egoist, izolat.

E important deci să păstrăm acest tonus al europenismului, există instituţii pe care Tratatul de la Lisabona le-a pus pe picioare, şi în acelaşi timp interesul colectiv, pentru ca Europa să reziste. Pe de altă parte, criza ne-a învăţat nişte lecţii pe care trebuie să le repetăm până le cunoaştem pe dinafară. Trebuie să ştim că statul social de tip postbelic care distribuie resurse inclusiv din bule speculative ....

Rep: Bulele speculative nu sunt totuşi o consecinţă a statului social. Economia de cazinou nu a venit dintr-o ţară ca Suedia, ci din alte părţi.

Teodor Baconschi: Statul social, pentru a se perpetua şi pentru a menţine acelaşi nivel de asistenţă socială, a acceptat aceste fenomene patologice în zona economico-financiară.

Rep: Nu doar statele sociale, ci şi cele mai puţin sociale au acceptat..

Teodor Baconschi: Deci există nişte complicităţi, filosofice deja, între nişte state care vor cu orice preţ să menţină prosperitatea cu mai puţină muncă, cu tot mai puţină muncă.

Rep: Dar nu acesta e progresul, să ai prosperitate?

Teodor Baconschi: E un model de progres, care a funcţionat trei decenii, dar care este în vizibilă scădere de autoritate şi de credibilitate.

Rep: Progresul social totuşi nu poate fi China. Sau poate fi China, dar cu rezerve. Dacă te gândeşti că vei lucra 14 ore pe zi şi să ai şase zile de concediu pe an, nu cred că dacă le spunem ascultătorilor asta, vor înţelege că e vorba despre  progres.

Teodor Baconschi: Acum e adevărat, chinezii nici nu prea au weekend, fie că lucrează la stat sau în companii private. Se munceşte enorm şi munca e, totuşi, secretul unei competitivităţi efective, demonstrate.

Rep: Dar nu trebuie să şi trăieşti, în afară de a fi competitiv?

Teodor Baconschi: Trebuie să trăieşti, dar vacanţa s-a încheiat... Totuşi, nu mă refer la felul în care şi Franţa a trebuit să corecteze utopia celor 35 de ore de lucru pe săptămână. Dar şi americanii au doar zece zile de concediu pe an, toată lumea munceşte, ăsta e adevărul.

Rep: Deci credeţi că acesta este viitorul: mai puţine concedii, mai multă muncă...

Teodor Baconschi: Pensionări mai târzii, deci mai multă muncă şi ca durată de viaţă profesională... Sigur, trebuie să continuăm bătălia pentru tehnologie, economia verde, dezvoltarea durabilă... Avem ţintele, dar nu avem deocamdată toate instrumentele.