Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stavarache vrea şefi de euroregiuni, aleşi uninominal

stavarache-sefi-euroregiuni-uninominal.jpg

România va fi reorganizată din punct de vedere administrativ-teritorial.

Viitoarele euroregiuni ale României trebuie conduse de preşedinţi aleşi uninominal. O spune la RFI primarul liberal al Bacăului, Romeo Stavarache, care precizează că vorbeşte în nume personal. "Să nu mai avem o mie şi una de preşedinţi!", afirmă edilul liberal. Stavarache vede posibile între opt şi zece regiuni, după reorganizarea administrativ-teritorială a ţării.

Romeo Stavarache este de acord că reorganizarea administrativ-teritorială a României este necesară. "Euroregiunile sunt foarte importante pentru România. Este clar că birocraţia din prezent este o frână în calea dezvoltării ţării", spune primarul PNL al Bacăului.

El crede că "între opt şi zece regiuni putem să discutăm". "Dacă se aplică varianta UDMR cu 15-16 regiuni, cred că nu facem decât să rămânem la acea birocraţie, de care nu avem nevoie", completează Romeo Stavarache.

Primarul Bacăului crede că subiectul trebuie gândit "imparţial". "Dacă vom gândi iarăşi doar să mai salvăm nu ştiu ce preşedinte de Consiliu Judeţean sau nu ştiu cine este de 20 de ani în administraţie… Trebuie să gândim foarte imparţial. Să ne aşezăm toţi la masă şi să gândim aşa. E adevărat că fiecare partid se uită să vadă unde poate câştiga, că mai ciupeşte de aici un judeţ şi-l bagă dincolo şi poate să câştige… Dar trebuie să gândim foarte imparţial! Altfel, nu facem decât să întărim birocraţia", afirmă Stavarache.

"Să nu ne mai gândim numai la interesul nostru, ci la interesul comunităţilor care ne votează. Trebuie să gândim transparent!", continuă primarul.

 

Şefii euroregiunilor, aleşi uninominal

 

Romeo Stavarache consideră că viitoarele regiuni ar trebui conduse de preşedinţi aleşi prin vot uninominal: "O regiune trebuie să fie condusă de cel care va fi ales de toată lumea, că până la urmă asta ar fi soluţia din punctul meu de vedere, nu să fie numit, ci să fie ales prin vot uninominal un preşedinte şi un consiliu regional, care în funcţie de populaţie, va alege un număr de consilieri. Şi gata, am terminat socoteala! Nu mai avem o mie şi una de preşedinţi!".

"Nu mai trebuie să stăm o sută de ani pe o funcţie şi practic, să nu ne intereseze ce se întâmplă în jurul nostru. Pe mine mă interesează ca din municipiul Bacău să pot ajunge la Bucureşti pe autostradă, mă interesează ca în regiunea aceasta să avem problema rezolvată a apei, a mediului, a sănătăţii, a educaţiei şi a dezvoltării economice", conchide Romeo Stavarache.

Subiectul reorganizării administrativ-teritoriale a României a fost supus dezbaterii în PDL de către premierul Emil Boc. Deputatul democrat-liberal Sulfina Barbu a spus la RFI că opt regiuni ar fi suficiente. UDMR a propus însă o variantă cu 15-16 regiuni.

 
Romeo Stavarache, intervievat de Cosmin Ruscior, despre reorganizarea administrativ-teritorială