Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stelian Tănase: Mişcarea Populară nu va fi deloc, iar jucăria cu UNPR-ul nu va merge!

PDL va avea un scor mai slab la alegerile parlamentare, decât la cele locale. Mişcarea Populară nu se va înfiinţa, iar jucăria cu UNPR-ul nu va merge. Declaraţiile au fost făcute la RFI de politologul Stelian Tănase. Colegiul Director al PDL a decis duminică să dea undă verde încheierii de protocoale cu UNPR în plan local.

În opinia lui Stelian Tănase, "Mişcarea Populară nu va fi deloc. Această construcţie a venit de la vârf, de la Traian Băsescu şi normal era, ca să aibă succes, să vină de jos, ca o tendinţă din filiale, a militanţilor, a susţinătorilor sau să apară ca un curent de opinie. Faptul că a venit de sus i-a îngustat raza de acţiune şi a pus-o în dilemă".

Politologul Stelian Tănase mai crede că "pe măsură ce sondajele arătau prăbuşirea PDL şi deci micşorarea şanselor de a face o performanţă la alegeri, a părut că acest scenariu ar putea fi realist şi unii s-au îndreptat spre el. Timpul a trecut însă, PDL s-a mişcat mult mai greu, pentru că problema lor a fost să iasă din izolare şi să construiască ceva în oglindă, ca USL, numai că aici factorul timp este esenţial, iar PDL-ul tot amânând această decizie, nu s-a mişcat la timp, ea este în afara timingului acum, în iunie sunt alegeri şi problema s-a acutizat după decizia Curţii Constituţionale, care a micşorat marja de manevră a PDL-ului, care se gândea că mai are timp până în noiembrie, poate chiar până în februarie-martie pentru aceste alegeri. Alegerile venind foarte repede, s-au grăbit să ia o decizie aseară (luni seară-n.r.), n-au reuşit, pentru că într-adevăr ideea nu este coaptă".

Ce va câştiga totuşi PDL din colaborarea cu UNPR în plan local? Stelian Tănase spune că liderii democrat-liberali "au ieşit aseară la presă, care aştepta pe la uşi, ca să aibă un rezultat: da sau nu. Acolo nu s-a ajuns la nici o concluzie de fapt. Filialele au venit cu propriile probleme, pentru că în fiecare judeţ raportul de forţe este diferit, iar la centru este altă situaţie, se vede în Parlament sau se vede la nivelul guvernării. Au ieşit la presă cu această declaraţie, care vrea să spună că totuşi s-a luat o decizie. Nu s-a luat nici o decizie. Lasă lucrurile aşa, pentru a nu strica raportul din Parlament".

 

"Jucăria cu UNPR-ul nu va funcţiona"

 

Pe de altă parte, Stelian Tănase declară că "jucăria cu UNPR-ul nu va merge". "Cu toţii îşi dau seama pe plan local că UNPR-ul nu reprezintă nici o forţă electorală în teritoriu, deşi ei au cooptat, racolat cam 240-250 de primari, mai ales în sud, sud-vest. Dar nu cred că se poate construi o performanţă electorală pe asemenea lucruri. Ştiu de asemenea că UNPR-ul este foarte activ în teritoriu, obţine fonduri prin ministrul Oprea, care este şi şeful partidului şi acest lucru încurajează anumiţi primari să vină spre UNPR. Dar, atenţie, cu cât timpul trece, apare clar că PDL este în cădere, că nu va fi performant şi numărul primarilor dispuşi să schimbe tabăra practic este zero. În ultima vreme, n-au mai făcut racolări, că nimeni nu pleacă din barca ce se anunţă câştigătoare spre cei care pierd. Aşa încât jucăria cu UNPR-ul nu va merge, iar liderii de la PDL, de la vârf înţeleg asta foarte bine, dar nu puteau să dea un mesaj că n-avem nici o treabă cu UNPR-ul, că aveau o problemă la Guvern", explică politologul.

Stelian Tănase mai crede că "PDL nu poate să recupereze (în sondaje-n.r.). Este o iluzie, trebuie să-şi accepte înfrângerea şi să se gândească la alegerile parlamentare pe baza unui rezultat de la locale. Eu cred că la parlamentare chiar vor face mai slab decât la locale. La locale încă au în teritoriu oameni. Au pompat fonduri intens în zonele în care aveau primari. Şi mai este un factor care lucrează la locale, cu două elemente. Primul: este o alegere pe persoane şi mai puţin pe partide. Aceşti primari toţi au trecut prin trei-patru partide în 20 de ani. A doua problemă e că datorită votului majoritar într-un tur, cei care sunt deja în funcţie au o foarte mare şansă să fie realeşi. Deci cine ia mai multe voturi din primul tur e declarat primar, chiar dacă face 12%. Dacă nu e altul care are 13%, el e declarat primar. Votul acesta mi se pare foarte brutal, dur şi nerelevant şi cred că va pune o problemă de legitimitate, dar asta e, asta este legea şi pe asta se merge! Dar PDL-ul a pierdut tempo şi nu văd cum poate să recupereze. Trebuie doar să se retragă în ordine, ca să zic aşa".

 
Stelian Tănase, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Mişcarea Populară