Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stolojan ar da şanse formulei Ponta-premier, Băsescu-preşedinte

Europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan, sugerează într-un interviu la RFI că formula Ponta-premier, Băsescu-preşedinte ar fi preferabilă uneia în care Ponta ar ajunge prim-ministru, iar preşedintele ar fi o "marionetă".

Theodor Stolojan nu ar exclude nominalizarea liderului PSD, Victor Ponta, pentru un nou post de premier, de către preşedintele Traian Băsescu: "Pentru mine, întrebarea este altfel, dacă vreţi. Ce este mai bine pentru România: o ţară cu un Guvern Ponta şi cu Băsescu preşedinte încă un an şi jumătate, ceea ce înseamnă posibilitatea pentru România de a avea o voce totuşi puternică şi care să sancţioneze abaterile de la democraţie, de la economia de piaţă sau o ţară în care există un Guvern Ponta, fără preşedintele Băsescu, cu un preşedinte marionetă şi la care Guvernul să nu mai aibă practic nici o voce la nivel de funcţie importantă în stat, care să i se poată opune?".

Întrebat dacă ar fi bine aşadar să existe în continuare formula Băsescu-preşedinte, Ponta-premier, eurodeputatul PDL a răspuns: "Asta e întrebarea la care fiecare dintre războinicii, ca să-i numesc aşa, din PDL sau din altă parte trebuie să se gândească foarte bine".

În opinia lui Stolojan, "conflictele există, pentru că sunt provocate. Ele nu există latent, aşa, undeva, unde se coc, până ajung de explodează. Nu. Conflictele sunt provocate. Noi am văzut, toată campania electorală a fost o provocare continuă făcută de către USL la adresa preşedintelui, care sigur, până la urmă nu s-a mai abţinut şi a ieşit şi dânsul să răspundă. Deci conflictele sunt provocate. Dacă ambele părţi nu doresc conflicte, n-au conflicte şi totuşi cooperând în interesul României".

 
Theodor Stolojan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre viitorul premier