Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Strategia Lisabona" - criticată la Strasbourg

200805-4754.jpg

"Strategia Lisabona" - criticată la Strasbourg

Aproape un sfert din populaţia Uniunii Europene este expus sărăciei, iar 6 milioane de tineri abandonează prea devreme învăţământul - se arata intr-un raport prezentat astăzi la Parlamentul European. Concluzia raportului este că nu toți cetățenii Uniunii au de câştigat prin aplicarea aşa-numitei "strategii Lisabona"

Parlamentul European a dezbătut in aceasta dimineața la Strasbourg un raport privind o mai buna distribuție a locurilor de munca in UE, România prezintă un deficit a forței de munca datorat in parte emigrației.

Strategia Lisabona, programul UE destinat sa genereze crestere economica si o piața de munca robusta nu aduce rezultate concrete pentru toţi cetăţenii, se arata in raportul liberalei belgiene Anne Van Lancker, o atenţie deosebită trebuie acordată faptului că 6 milioane de tineri din UE părăsesc școala prea devreme.

Abandonul şcolar in UE este astăzi de 15% printre tinerii între 18 şi 24 ani si in 2006, şomajul în rândul tinerilor reprezenta 40% din totalul şomajului în UE.


Un alt aspect il reprezintă combaterea eficientă a sărăciei şi prevenirea așa zisului fenomen de scurgere de creare prin care forța de munca talentata este cumpărata de piețe din afara UE.


Apoi 16% din totalul populaţiei UE este expusa riscului sărăciei, deputaţii europeni solicită garantarea integrării sociale active pentru toate persoanele şi combaterea sărăciei şi a excluderii sociale prin asigurarea unui venit decent


In fine, România este si ea menționată in raport, tara se confrunta cu un deficit al fortei de munca datorat emigratiei si cresterii economice. Somajul este mare cu toate acestea ceea ce duce la concluzia ca exista o sursă importantă de forţă de muncă neutilizată.

Activităţile agricole reprezintă aproape o treime din totalul locurilor de muncă in România, dar ele contribuie cu mai puţin de 10% la PNB.

Este prin urmare nevoie de politici care să modernizeze producţia agricolă si să contribuie la reintegrarea agricultorilor care practică o agricultură de subzistenţă în alte sectoare de activitate economică.

Mihaela Gherghisan

20/05/2008; 14h30