Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Straus Kahn, cu un ochi la FMI şi altul la Elysee

strauss-kahn-dominique-poza-site-ul-fmi-seful-fondului-vorbeste-varsovia.jpg

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn (Foto : site FMI)

Clasa politică din Franţa, atât în tabăra stângii, cât şi în cea a dreptei speculează acum în legătură cu o posibilă candidatură a lui Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, la prezidenţialele de anul viitor. Să fie el omul providenţial al stângii pentru câştigarea acestui scrutin ? Iată o întrebare formulată din ce în ce mai des în Franţa.

Dominique Strauss-Kahn sau DSK, cum îi spune toată lumea în Franţa şi-a câştigat odată cu mandatul pe care îl are în fruntea FMI-ului, un statut de lider internaţional, dublat de cel al specialistului în economie.

De altfel, unii comentatori spun că locul lui DSK ar trebui să fie în continuare în fruntea Fondului Monetar Internaţional, pentru că exact acum începe marele şantier al reformei sistemului financiar mondial.

Ar fi deci păcat ca un om, care cunoaşte acum mecanismul acestei instituţii, precum şi peisajul finanţelor mondiale să revină în Franţa, pentru a se arunca într-o campanie electorală incertă, când ar putea fi atât de util pe plan internaţional.

Până acum, DSK a întreţinut suspansul în privinţa intenţiilor sale, dar mai nou, o frază pronunţată de soţia sa a provocat foarte multe reacţii. "Nu doresc ca Dominique să mai rămână pe durata unui mandat în fruntea FMI-ului", a spus Anne Sinclair, soţia lui DSK, o celebritate, de altfel, pentru că pe vremuri anima o emisiune de televiziune, pe teme politice, cu o audienţă record.

O mică frază, deci, care a tulburat însă serios atmosfera din culisele vieţii politice franceze. Ceea ce nu poate să spună, pentru moment, DSK şi anume că va opta la toamnă pentru revenirea în Franţa, iată că spune soţia sa.

Numeroşi comentatori văd în această frază un semnal : da, DSK vrea să reprezinte stânga la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Semnalul său intervine însă într-un moment când sondajele nu-l mai agreează atât de tare, unele voci se întreabă dacă el mai poate fi numit "un om de stânga", iar unii dintre confraţii săi se declară chiar iritaţi de strategia sa şi spun "ar fi ridicol să-l aşteptăm pe Dominique Strauss-Kahn ca şi cum ar fi un Messia".