Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Corupţia în Bulgaria, endemică

mita.jpg

Studiu: Corupţia în Bulgaria, endemică

Corupţia în Bulgaria depăşeşte de două sau trei ori media europeană şi reprezintă o problemă endemică. E concluzia unui studiu realizat de Centrul pentru studiul democraţiei de la Sofia, citat de  AFP.

Cu 150.000 de cazuri de mită pe lună, Bulgaria reuşeşte sumbra performanţă de  a atrage atenţia Uniunii Europene.

O anchetă realizată în rândul populaţiei relevă că bulgarii consideră corupţia de două ori mai des practicată, comparativ cu media europeană, în serviciile publice vamale, justiţie, poliţie, sănătate şi educaţie.

Potrivit  unui index de calcul european, corupţia în Bulgaria atinge 25 de puncte, în timp de media europeană se situează la 8 puncte. Singurele state cu un index mai ridicat sunt România (31), Lituania (27) şi Slovacia (27).

"Din cauza nepedepsirii corupţiei la nivelurile înalte ale puterii (...) Bulgaria este una dintre puţinele - dacă nu singura - ţară din Europa fără corupţie politică dovedită" de tribunale, se  arată în studiul finanţat de fundaţia germană Friedrich Ebert.

"Contractele publice, inclusiv proiectele finanţate de UE  reprezintă instrumentul cel mai puternic al corupţiei politice", atrage atenţia raportul. Criza a crescut concurenţa între companii, care se bat pentru a obţine contracte de achiziţii publice garantate de stat, ceea ce permite oamenilor politici şi administraţiei să obţină comisioane ilegale, mai semnalează autorii studiului.

Centrul de studiu al democraţiei evaluează corupţia pe baza anchetelor privind participarea cetăţenilor la acte de corupţie şi presiunea pe care aceştia o resimt ca să dea mită.

Corupţia în administraţie a crescut în 2011 comparativ  cu 2010, o persoană din patru acordând bani sau un cadou pentru a obţine un serviciu administrativ, potrivit raportului.

Sporirea controlului asupra administraţiei de la aderarea Bulgariei la UE a avut totuşi un efect de descurajare a corupţiei, arată CSD. Astfel, numărul persoanelor care au dat mită în urma unor presiuni a scăzut - de la 70 la sută la 48 la sută - în cinci ani.

În acelaşi timp, numărul bulgarilor care au dat un cadou sau bani fără cerere explicită din partea unui angajat a crescut de la 4 la sută la 11 la sută, se mai arată în studiu.

Bulgaria şi România sunt supuse unui mecanism de supraveghere de către Comisia Europeană care critică cu regularitate ineficienţa justiţiei în faţa corupţiei.

 
Andreea Orosz şi magazinul european