Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA, aliatul Japoniei în perioada post-tsunami

clinton-hillary-omologul-japonez-takeaki-matsumoto-reuters-saul-loeb-pool.jpg

Hillary Clinton şi omologul său japonez, Takeaki Matsumoto (Foto: Reuters/Saul Loeb/Pool)

Statele Unite promit un ajutor substanţial Japoniei, în condiţiile în care daunele provocate de cutremurul de pe 11 martie sunt cifrate de către autorităţile de la Tokyo la aproximativ 210 miliarde de euro. Şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton s-a aflat duminică, 17 aprilie, în Capitala niponă, unde a fost primită de împăratul Akihito.

În Japonia, împăratul nu primeşte în general vizitatori duminica, iar în zilele în care primeşte preferă să aibă de-a face cu şefi de stat. El a făcut însă o excepţie pentru Hillary Clinton, dată fiind situaţia gravă prin care trece ţara sa.

Vizita de numai câteva ore efectuată de secretarul american de Stat are însă o încărcătură simbolică, întrucât în ultimul timp, relaţiile dintre Statele Unite şi Japonia au fost ceva mai reci. Anul trecut a izbucnit un litigiu între cele două ţări, legat de prezenţa bazelor americane pe teritoriul nipon. 50 de mii de soldaţi americani se află în Japonia, iar jumătate din bazele americane se află pe insula Okinawa.

Guvernul de la Tokyo ar fi vrut să vadă unele dintre aceste baze închise, dar în prezent chestiunea rămâne în suspensie. Cu atât mai mult cu cât 20 de mii de soldaţi americani au venit acum în sprijinul japonezilor, pentru a-i ajuta să cureţe ţărmurile din nord-estul arhipelagului după dezastrul provocat de cutremurul de pe 11 martie şi mai ales de teribilul tsunami care a urmat.

Statele Unite rămân al doilea partener economic al Japoniei, după China, iar Washingtonul promite acum să se implice în reconstrucţia zonelor devastate.

Să mai adăugăm la acest capitol că experţii companiei TEPCO, cea care administrează centrala nucleară de la Fukushima au prezentat un plan de ieşire din criză, după avaria provocată de seism, acum cinci săptămâni. O scădere substanţială a nivelului de radiaţii este prevăzută peste şase luni, urmând ca între timp să înceapă decontaminarea apelor poluate. Operaţiunea de izolare totală a celor trei reactoare avariate ar putea necesita nouă luni de eforturi.