Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA, aproape de un faliment statal

sua-aproape-un-faliment-statal.jpg

Democraţii şi republicanii din SUA încă nu au ajuns la un consens privind datoria suverană.

SUA le mai rămân doar câteva zile pentru a evita falimentul statal. Republicanii şi democraţii sunt însă în continuare pe poziţii ireconciliabile privind ridicarea plafonului datoriei suverane şi fiecare parte vrea să-şi impună propriul plan de salvare. Nici preşedintele american, Barack Obama, nu mai reuşeşte să medieze conflictul.

În cazul în care Congresul nu votează pentru ridicarea plafonului datoriei suverane, SUA vor intra în incapacitate de plată, pentru prima dată în istoria lor. Milioane de persoane care îşi aşteaptă plăţile sociale nu vor mai primi cecurile de la Guvern şi probabil, pieţele financiare internaţionale vor intra într-o criză profundă.

"Una e să nu îţi achiţi datoriile pentru că nu poţi şi cu totul alta să nu plăteşti pentru că alegi să intri în faliment", afirmă fostul consilier-şef al preşedintelui pe probleme economice, Larry Summers.

 

Disensiuni între democraţi şi republicani pe tema plafonului datoriei

 

Democraţii lucrează la propunerea de reducere a cheltuielilor cu aproape trei mii de miliarde de dolari, fără a se atinge de programele sociale. E drept că într-o evoluţie recentă, democraţii au renunţat la planul de creştere a impozitelor pentru cei cu venituri mari, un tabu pentru republicani. O creştere cu aceeaşi sumă a plafonului de datorii ar asigura lichiditatea Americii până la finele lui 2012.

Între timp, liderul majorităţii republicane din Senat, John Boehner, vrea un plan în două etape. În prima fază, ar fi o creştere a plafonului de datorii cu o mie de miliarde până la finele acestui an, apoi înfiinţarea unei comisii care să modifice Codul Fiscal şi să decidă tăieri de cheltuieli. Republicanii mai au şi o problemă de imagine, în sensul că au imaginea unui partid care nu ştie altceva decât să se opună. O soluţie viabilă nu a produs până acum.

 

Bursele europene, în scădere

 

Bursele europene şi cele asiatice au fost în scădere luni, 25 iulie, pe fondul temerilor privind intrarea SUA în incapacitate de plată, în cazul unui eşec al negocierilor dintre republicani şi democraţi privind mărirea plafonului datoriei publice.

În acest context, dolarul a pierdut teren faţă de euro, până când agenţia Moody's a degradat luni ratingul datoriei pe termen lung a Greciei, plasând-o la o singură treaptă de încetarea de plăţi, după ce a apreciat că această ţară nu va fi în măsură să ramburseze integral împrumuturile contractate.