Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA au dezmembrat ultima mega-bombă atomică

Este sfârşitul erei armelor monstruoase. SUA au dezmembrat un model B-53 din vremea Războiului Rece. Era ultimul exemplar din seria de cele mai puternice bombe atomice ale SUA cu o forţă de 600 de ori mai mare decât cea de la Hiroshima. 

Operaţiunea a avut loc o uzină din Amarillo, Texas, conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Securitate Nucleară. Odată cu dezmembrarea au fost extrase 135kg de uraniu îmbogăţit din ogivul nuclear al proiectilului.

A fost ultima bombă din categoria celor mai distructive ale arsenalului american. Avea o greutate totală de 4,5 tone şi avea dimensiunile unui microbuz. Fusese construită în 1962 – anul crizei din Cuba, când tensiunile cu Uniunea Sovietică au atins cote alarmiste. Forţa exploziei unui model B-53 era de nouă megatone, adică de 600 de ori mai puternică decât cea care a distrus Hiroshima.

Dezmembrarea acestei bombe este cu atât mai importantă cu cât este şi ultima la nivel mondial. Monstruoasele mega-ogive fuseseră construite în perioada cea mai tensionată a Războiului Rece şi erau gândite pentru distrugere totală. Se poate spune aşadar că era acestui tip de arme s-a încheiat în sfârşit. Actualele bombe sunt mult mai mici şi mult mai precise.

Adjunctul secretarului american pentru energie Daniel Poneman a vorbit în context şi despre eforturile preşedintelui american Barack Obama pentru dezarmare nucleară. Programul de reducere a arsenalului nuclear american este cu un an înaintea termenelor preconizate.