Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA şi China dau sfaturi Europei

sua-china-dau-sfaturi-europei.jpg

SUA şi China dau sfaturi Europei. Maria Toutoudaki/Stockbyte/Getty Images

Criza prin care trece zona euro şi mai ales situaţia bugetară disperată a Greciei încep să devină probleme mondiale, se internaţionalizează de fapt. Europa a început să primească în ultimul timp sfaturi venind de pe alte continente. O prăbuşire a zonei euro ar avea consecinţe complicate, nefaste în orice caz şi poate devastatoare asupra economiei mondiale.

Statele Unite şi China urmăresc în acest moment cu mare atenţie ce se întîmplă în Europa întrucît au mari interese pe bătrînul continent, scrie miercuri ziarul Libération.

Americanii ştiu că propria lor economie este fragilă în acest moment, că mulţi indicatori sunt fluctuanţi şi că o recesiune în Europa şi-ar întinde unda de şoc şi pe celălalt mal al Atlanticului.

Prezenţa unui oficial SUA la o reuniune euro, o premieră

Nu întîmplător responsabilul american cu trezoreria, Timothy Geithner, a anunţat vineri prezenţa la Wloclaw, în Polonia, unde se ţine o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro. Este pentru prima dată că un responsabil străin participă la o astfel de reuniune a clubului euro, fapt plin de semnificaţii.

Washingtonul încearcă de fapt să funcţioneze ca mediator între europenii dezbinaţi. Să nu uităm că de mai multe ori a intervenit personal chiar şi preşedintele Barak Obama îndemnîndu-i pe europeni să găsească o soluţie pentru a salva Grecia de la faliment.

China încearcă şi ea să-i ajute pe europeni şi de cîte ori poate declară că are încredere în moneda unică euro, cuvinte destinate fără îndoială să calmeze pieţele financiare.

China are şi un interes direct în acest sens, dat fiind că euro a devenit a doua monedă de rezervă mondială, iar un sfert din rezervele de devize ale Chinei sunt în euro. China a intervenit şi direct în ultimii ani investind în cîteva ţări aflate în dificultate, cum ar fi Grecia.

Fapt cu totul inedit, Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, care formează grupul BRIC, au anunţat că se vor reuni săptămîna viitoare la Washington pentru a studia cum ar putea ajuta Uniunea Europeană pentru a ieşi din actuala situaţie dilematică.

Nu s-ar putea spune că europenii au multe motive de mîndrie în contextul acestor iniţiative de asistenţă la căpătîul unei zone euro bolnavă în special de…contradicţiile sale interne. Cea mai flagrantă dintre ele fiind aceea că a trecut la o monedă unică fără să fi realizat în prealabil o integrare politică suficientă.

Modelul european, imperfect

În urmă cu zece ani, modelul de integrare european era analizat pe toate continentele şi considerat drept un exemplu demn de urmat. În America latină, în sud-estul Asiei, ţările bogate din zone Golfului, fantasmau pe ideea creerii unor uniuni similare şi eventual a unor monede comune.

Iar multe ţări din zona Magrebului visau la un fel de asociere sau chiar integrare în marea structură europeană.

Astăzi zona euro este scrutată ca un model imperfect şi sunt analizate erorile comise de ea. Spectacolul cel mai dezastruos pe care riscă Europa să-l prezinte lumii pe timp de criză este cel al dezbinării persistente dintre ţările membre şi mai ales dintre principalii actori, dintre principalele “locomotive” ale construcţiei europene, mă refer la Franţa şi Germania.

 
Matei Vi;niec: SUA şi China dau sfaturi Europei