Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA şi Japonia se pregătesc să "recucerească" o insulă invadată de trupe ostile

Statele Unite şi Japonia pregătesc un exerciţiu militar de amploare pentru luna viitoare, exerciţiu care va include se pare şi o manevră contând în recucerirea unei insule invadate de trupe ostile. Manevra ar urma să irite China, aflată acum în plin conflict diplomatic cu Japonia, tocmai din cauza unui grup de insule revendicate de ambele tabere.

La exerciţiul militar ar urma să participe mijloace amfibii şi aeriene-nave şi elicoptere-în vederea debarcării pe Insula Irisunajima, utilizată de obicei de către armata americană pentru efectuarea unor exerciţii de tir, scrie agenţia niponă de presă Kyodo. Această insulă este situată tot în Marea Chinei de Est, la câteva sute de kilometri însă de insulele Senkaku, aflate în posesia Japoniei, dar revendicate teritorial de către China.

Naţionalizarea insulelor Senkaku de către autorităţile de la Tokio a adus tensiunile cu Beijingul la un nivel periculos, iar sursele citate de agenţia Kyodo spun că o manevră militară americano-niponă, care să mimeze eliberarea unei insule de sub o ocupaţie străină riscă să supere şi mai mult China. Deja Beijingul nu vede cu ochi buni nici exerciţiul militar comun în ansamblu, exerciţiu programat în noiembrie pe o insulă deşertică din Okinawa, la extremitatea sudică a Japoniei.