Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA nu fac progrese în Orientul Mijlociu

Emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, şi-a încheiat turneul în zonă fără a obţine nici un progres în privinţa procesului de pace israeliano-palestinian. Presa israeliană anunţa, vineri, că oficialul american a părăsit Ierusalimul fără a face nici un anunţ la încheierea unei misiuni de patru zile în regiune şi după o ultimă întrevedere cu premierul Benjamin Netanyahu, pe care nu a reuşit să-l convingă să-şi modifice punctul de vedere asupra coloniilor.

Emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, şi-a încheiat turneul în zonă fără a obţine nici un progres în privinţa procesului de pace israeliano-palestinian.

Presa israeliană anunţa, vineri, că oficialul american a părăsit Ierusalimul fără a face nici un anunţ la încheierea unei misiuni de patru zile în regiune şi după o ultimă întrevedere cu premierul Benjamin Netanyahu, pe care nu a reuşit să-l convingă să-şi modifice punctul de vedere asupra coloniilor. Israelul refuză să suspende construcţia de locuinţe în Cisiordania, măsură cerută insistent de partea palestiniană.

Emisarul preşedintelui american George Mitchell a început o serie de întâlniri cu reponsabilii israelieni pentru a încerca o relansare a procesului de pace în Orientul Mijlociu.« Reluarea negocierilor pentru realizarea cât mai urgentă a unui Stat palestinian », este compromisul ce se prevede a se realiza între israelieni şi palestinieni. Întrerupte de mai bine de un an, negocierile ar putea fi reluate în luna octombrie.

Discuţiile se bazează pe planul lui Salam Fayyad pentru realizarea unui Stat palestinian în maxim doi ani, având ca prioritate frontierele unei viitoare Palestine. Noul stat ar putea fi recunoscut imediat de către Naţiunile Unite, chiar înainte ca toate problemele existente să fie reglate. Statutul Ierusalimului, unde se află o mare parte dintre refugiaţi, este imposibil de rezolvat pentru moment şi va fi rediscutată mai târziu.

Până acum, Mahmoud Abbas a refuzat să îl întâlnească pe Benyamin Netanyahu atâta vreme cât colonizarea din Cisiordania şi din Ierusalimul continuă. Barack Obama a sperat să realizeze un compromis privind îngheţarea procesului de colonizare, Adunarea Generală a ONU având termen sfârşitul acestei luni pentru deschiderea unui nou ciclu în cadrul procesului de pace. Ar fi al treilea, de la eşecul Camp David din 2000.