Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA pansează rănile europenilor după WikiLeaks

clinton-hillary-mainile-largi-deschise-20101202083955.jpg

Hillary Clinton încearcă să-i calmeze pe partenerii europeni ai SUA, în afacerea WikiLeaks.

"Alifie peste răni" - aşa este numită de unii observatori operaţiunea Washingtonului de atenuare a iritărilor provocate în contextul afacerii WikiLeaks. Washingtonul încearcă acum să-şi convingă aliaţii că toate notele, uneori usturătoare la adresa lor, redactate de diplomaţii americani şi revelate recent de site-ul WikiLeaks nu reprezintă punctul de vedere oficial al SUA.

"Alifie peste răni" - aşa este numită de unii observatori operaţiunea Washingtonului de atenuare a iritărilor provocate în contextul afacerii WikiLeaks.

Pe diverse căi, directe sau indirecte, Washingtonul încearcă acum să-şi convingă aliaţii că toate notele, uneori usturătoare la adresa lor, redactate de diplomaţii americani şi revelate recent de site-ul WikiLeaks nu reprezintă punctul de vedere oficial al Statelor Unite ale Americii.

În nici un caz, deci, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy nu este "susceptibil şi autoritar", aşa cum era descris într-o astfel de notă diplomatică.

Nici premierul britanic, David Cameron nu este un om "lipsit de profunzime" sau Angela Merkel, cancelar al Germaniei, femeia care deţine cea mai mare putere din lume nu este în nici un caz o "persoană lipsită de imaginaţie şi având mereu teamă să-şi asume vreun risc".

Washingtonul precizează că în fiecare lună primeşte câteva zeci de mii de asemenea note şi telegrame diplomatice, care nu trebuie confundate cu poziţia oficială a Casei Albe sau a Guvernului american.

Silvio Berlusconi, care rămâne, prin tot ce face, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Statelor Unite nu poate fi deci în nici un caz "un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin în Europa". Şi în nici un caz, autorităţile americane nu îl consideră pe premierul italian ca fiind un "chefliu înveterat, un om iresponsabil, plin de sine şi ineficient ca lider european modern", cum este caracterizat de unele note diplomatice.

La reuniunea la vârf a OSCE-ului de ieri de la Astana, din Kazahstan, secretarul de Stat american, Hillary Clinton a avut grijă să se întreţină între patru ochi cu mulţi dintre liderii prezenţi şi "maltrataţi" în diferite feluri de notele "de teren" ale diplomaţiei americane.

Cei mai mulţi lideri au înţeles, s-ar părea, că nu trebuie să se supere, iar unul dintre ei pare să-i fi spus doamnei Clinton "nu vă faceţi griji, dacă aţi ştii ce spunem şi noi despre voi, în anumite circumstanţe secrete...".