Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA pun presiune pe Pakistan

sua-pun-presiune-pakistan.jpg

Congresul SUA cere Pakistanului să combată mai eficient livrările de arme către rebeli.

Relaţiile dintre SUA şi Pakistanul aliat devin tot mai complicate. În acest context, Congresul american intenţionează să sporească presiunea financiară asupra Islamabadului. Ajutoare militare americane în sumă de 700 de milioane de dolari ar urma să fie blocate, dacă Pakistanul nu va combate mai eficient livrările de arme către insurgenţi.

Congresmenii americani se referă în mod explicit la dispozitivele explozive improvizate (IED), care sunt utilizate de extremiştii din Afganistan împotriva trupelor americane staţionate la poalele Hindukuşului. Materialul pentru aceste bombe ar proveni în proporţie covârşitoare din Pakistan–declaraţia îi aparţine senatorului republican John McCain. Colegul său de partid, Howard McKeon a declarat şi el că Washingtonul cere asigurări din partea Islamabadului că va respecta aceste cereri.

IED sunt cele mai eficiente arme pe care insurgenţii talibani le folosesc în războiul din Afganistan împotriva trupelor americane şi aliate. Materialul principal folosit la fabricarea acestor dispozitive este nitratul de amoniu, traficat peste graniţă din Pakistan în Afganistan.

Scenariul blocării acestor fonduri militare a găsit aprobare atât în tabăra democrată, cât şi în cea republicană. Această măsură va fi supusă la vot în Congres.

Relaţiile dintre SUA şi Pakistan au devenit din nou tensionate, după un atac al NATO, care a distrus două posturi de frontieră pakistaneze. 24 de militari au murit în atac. SUA şi NATO şi-au exprimat regretul pentru incident, dar au refuzat să prezinte scuze înainte de concluziile unei anchete. Pakistanul a blocat, ca reacţie, rutele de aprovizionare ale trupelor NATO din Afganistan şi a boicotat conferinţa internaţională pentru această ţară de la Bonn.