Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA riscă să-şi piardă baza militară din Kîrghîstan

Kîrghîstanul afirmă că doreşte închiderea bazei americane de pe teritoriul său, anul viitor. Responsabilul american cu apărarea, Leon Panetta, aflat în vizită în această fostă republică sovietică încearcă să obţină însă o prelungire a autorizaţiei de menţinere a bazei.

Baza de la Manas, aflată de fapt lângă aeroportul internaţional de la Bişkek, capitala Kîrghîstanului găzduieşte 1.500 de soldaţi americani şi o întreagă flotă de avioane de transport. Ele funcţionează 24 de ore din 24, facilitând misiunile asumate de militarii Statelor Unite în Afganistan, precum şi aprovizionarea cu cherosen.

În fiecare lună, zeci de mii de soldaţi şi sute de tone de materiale tranzitează pe această bază. Ea este foarte importantă, deci, în dispozitivul strategic regional al Statelor Unite. Ceea ce a observat cu siguranţă şi preşedintele Almazbek Atambaiev, reales anul trecut în fruntea Kîrghîstanului, stat care numără 5,5 milioane de locuitori. El au vrut deja să închidă această bază în 2009. Americanii au venit însă cu o propunere de triplare a chiriei şi lucrurile s-au aranjat atunci.

În prezent, statul kîrghîz încasează 60 de milioane de dolari anual pentru menţinerea acestei baze. În condiţiile în care creşte tensiunea dintre Statele Unite şi Iran, ea ar putea folosi şi pentru o eventuală intervenţie americană împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. Ceea ce în termeni strict comerciali vorbind, îi creşte valoarea. Nu este deci exclus ca Guvernul de la Bişkek să dorească să profite de această situaţie.

În acelaşi timp, Kîrghîstanul se află în situaţia paradoxală de a găzdui pe teritoriul său atât o bază rusă, cât şi o bază americană. Moscova este de altfel extrem de iritată din cauza acestei forme de generozitate şi exercită de multă vreme presiuni asupra Guvernului de la Bişkek, pentru a le cere americanilor să plece. Din punctul de vedere al Rusiei, americanii sunt nişte intruşi acolo, într-o zonă de influenţă a Moscovei.