Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Succesiune politică istorică la conducerea extremei drepte franceze

marine-le-pen.jpg

Marine Le Pen

Fiica liderul istoric al Frontului naţional din Franţa, Marine Le Pen, este noul lider al extremei drepte franceze. Ea a fost aleasă oficial, duminică, la conducerea Frontului Naţional, succedându-i tatălui său Jean-Marie Le Pen şi devenind candidatul al partidului la alegerile prezidenţiale din 2012.

Marine Le Pen a câştigat alegerile interne organizate de partid cu peste 67 la sută din voturi, faţă de 32,35 la sută obţinute de rivalul său, Bruno Gollnsich, în cadrul unui congres al partidului care a avut loc la Tours, în centrul Franţei.

Sondajele de opinie o creditează cu până la 18 la sută din intenţiile de vot (sondajul CSA apărut vineri) în primul tur al alegerilior prezidenţiale, unde speră să reediteze performanţa tatălui său, care a intrat în al doilea tur de scrutin în 2002 alături de Jacques Chirac.

Vicepreşedinte al partidului şi deputat european, lidera organizaţiei din Nord-Pas-de-Calais (nordul Franţei) era favorită la acest scrutin, după mai multe luni de campanie internă în toată Franţa.

Ea a primit susţinerea tatălui ei şi aparatului de partid. O majoritate importantă a cadrelor formaţiunii au susţinut-o de asemenea.

De la înfiinţarea partidului în 1972, aceasta este prima dată când preşedintele FN este ales prin votul membrilor.