Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sulfina Barbu vede România împărţită în opt regiuni

sulfina-barbu-vede-romania-impartita-opt-regiuni.png

România, împărţită în opt regiuni?

Reorganizarea administrativ-teritorială a României este "o necesitate", spune la RFI deputatul PDL, Sulfina Barbu. Ea vede România împărţită în "minim opt, maxim 12 regiuni". Alţi colegi de partid nu văd însă cu ochi buni dezbaterea lansată de premierul Emil Boc.

România ar putea fi împărţită în opt până la 12 regiuni, declară Sulfina Barbu, care precizează că opt regiuni ar fi "suficiente". "Este cu siguranţă o necesitate această reorganizare administrativ-teritorială. Dacă plecăm de la criteriile unităţilor teritoriale la nivel european, ne uităm pe nomenclator, eu cred că (e nevoie de) minim opt, maxim 12 regiuni, ca să ne încadrăm în aceste criterii. Dar este o bună plecare actuala împărţire pe regiuni, pe cele opt regiuni, pe care România o are la nivel teoretic, ştiind că la nivelul regiunilor astăzi noi nu avem personalitate juridică şi nici autorităţi alese responsabile, care să poată angaja regiunea respectivă în proiecte. Opt regiuni cred că sunt suficiente pentru România", spune deputatul PDL.

Întrebată dacă ideea reorganizării administrative, supusă dezbaterii în partid de către Emil Boc va fi acceptată de parlamentarii PDL, Sulfina Barbu răspunde că "nu există nici un risc pentru partid": "Nu cred că există vreun risc pentru Partidul Democrat Liberal. Sunt convinsă că şi colegii parlamentari în marea majoritate sunt buni cunoscători ai acestui aspect al dezvoltării la nivel local şi al responsabilităţilor, nu cred că vom avea din acest punct de vedere surprize".

 

Adevărata "provocare" a reorganizării administrative

 

Deputatul PDL, Sulfina Barbu, crede în schimb că acceptarea proiectului de către toată coaliţia de guvernământ va fi o "provocare". "Ce este într-adevăr o provocare este ca toată coaliţia să asume acest proiect şi mă refer şi la partenerii noştri de coaliţie, UNPR, UDMR şi minorităţi. Este extrem de important ca sprijinul să fie din partea întregii coaliţii, pentru că o lege organică nu poate să treacă decât dacă toată coaliţia susţine proiectul", explică şefa Organizaţiei de Femei a PDL.

Premierul Emil Boc a declarat luni, 6 iunie, că reorganizarea administrativ-teritorială este necesară, pentru ca România să nu îşi submineze şansele de a atrage bani europeni.

 
Sulfina Barbu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre reorganizarea administrativă a României