Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit NATO: cina de lucru soldata cu un compromis

200804-3902.jpg

Summit NATO: cina de lucru soldata cu un compromis

In prima zi a summitului NATO Franta a confirmat trimiterea unui batalion suplimentar in Afganistan iar in privinta Georgiei si a Ucrainei se va stabili o amânare a vocatiei lor de a integra Alianta

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a confirmat miercuri seara in timpul cinei de lucru a sefilor de stat NATO ca Franta va trimite un batalion suplimentar care se va adauga celor 1900 de soldati francezi aflati deja la fata locului.

Noile trupe franceze ar fi pozitionate in estul Afganistanului ceea ce ar ingadui trupelor americane o deplasare catre sudul tarii unde trupele canadiene nu mai fac fata valurilor de atentate.

In jurul problematicii stabilizarii Afganistanului nu se asteapta astfel divergente de opinie in cadrul sesiunii consacrate acestui subiect in dupa amiaza de astazi, extinderea Aliantei insa ridica mai multe semne de intrebare.

Miercuri seara secretarul de stat american Condollezza Rice a pledat cu convingere pentru ca Ucraina si Georgia sa primeasca un plan de actiune pentru aderare, care s-ar transforma doar in câtiva ani intr-o invitatie formala.

Cum era de asteptat Franta si Germania s-au opus din nou si tot cu convingere unui astfel de gest, ele au fost sustinute de alte opt state membre vest europene.

Rezultatul acestor discutiii ar putea fi totusi un text de compromis care este redactat acum.

El ar specifica ca Alianta Nord Atlantica recunoaste eforturile facute de Georgia si Ucraina pentru o viitoare aderare dar ca NATO nu se va pronunta acum ci la o data ulterioara.

Dar NATO se va extinde doarece acest summit va lansa invitatiile de aderare Croatiei si Albaniei, Macedonia va putea primi si ea aceasi invitatie daca in scurt timp accepta sa-si schimbe numele asa cum cere Grecia.

Un proiect de concluzii al summitului va specifica ca ambasadorii NATO ar fi imputerniciti in mod exceptional sa adreseze Macedoniei invitatia de aderare atunci când exigentele Greciei vor fi indeplinite.

Bucuresti, Mihaela Gherghisan

03/04/2008; 02.15h