Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit NATO: Parisul şi Washingtonul, pe poziţii divergente

summit-nato-parisul-washingtonul-pozitii-divergente.jpg

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen (Foto: Reuters/Francois Lenoir)

O importantă reuniune la vârf a Alianţei Nord-Atlantice începe duminică la Chicago. Summit-ul este eşalonat pe două zile şi are în centrul atenţiei problema Afganistanului. Or la acest capitol, Franţa riscă să-i contrarieze pe americani.

Preşedintele francez, François Hollande, a promis în cursul campaniei sale electorale că va ordona în cazul victoriei la prezidenţiale retragerea trupelor franceze din Afganistan până la sfârşitul acestui an. De notat că Nicolas Sarkozy făcuse o propunere similară, dar prevăzuse retragerea în 2013. Oricum, deci, Franţa dorea să-şi retragă cei 3.500 de soldaţi staţionaţi în Afganistan, înaintea datei preconizate de Alianţa Nord-Atlantică, 2014.

NATO îşi propune să analizeze în special acest dosar, deşi cele 28 de ţări membre ale organizaţiei au şi alte teme de abordat, cum ar fi posibilele focare de criză din Orientul Apropiat şi Mijlociu. După ce America s-a îndepărtat de Europa şi a decis că în prezent centrul intereselor sale este Asia, acum ea se vede din nou obligată să se apropie de bătrânul continent, pe fondul unui conflict posibil cu Iranul...

Pe lângă ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi alţi parteneri ai acesteia sunt invitaţi de fapt duminică la Chicago. Practic, pe malul lacului Michigan se vor întâlni 50 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume, o ocazie petru François Hollande deci de a avea câteva întâlniri bilaterale şi cu alţi lideri. Fără îndoială, forţele de ordine vor avea de-a face la Chicago şi cu diverse manifestaţii de protest, cum se întâmplă de obicei ori de câte ori NATO se reuneşte la aceste nivel.

Aş mai semnala că vineri în ziarul Le Monde a apărut un articol semnat de ambasadorul Iranului la Paris, Ali Ahani. El pledează pentru un nou start în relaţiile dintre Franţa şi Iran şi cere Parisului să adopte o poziţie mai constructivă în privinţa programului nuclear iranian civil. Apariţia unor astfel de articole semnate de înalţi demnitari iranieni în presa franceză reprezintă un lucru rar, de unde şi concluzia că numeroase priviri sunt acum îndreptate spre François Hollande, aşteptând să remarce noile nuanţe şi eventual noile atitudini ale Franţei în privinţa unor dosare extrem de sensibile.