Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit NATO tensionat la Bucuresti

200804-3911.jpg

Summit NATO tensionat la Bucuresti

NATO se extinde, insa doar cu doua tari, in loc de trei. Albania si Croatia au primit invitatia sa adere la Alianta, Macedonia mai are insa de asteptat. De vina ar fi diferendul dintre aceasta tara si Grecia.

NATO se extinde, insa doar cu doua tari, in loc de trei. Albania si Croatia au primit invitatia sa adere la Alianta, Macedonia mai are insa de asteptat. De vina ar fi diferendul dintre aceasta tara si Grecia. Statul elen cere Macedoniei sa-si schimbe numele, pentru ca el coincide cu cel al provinciei istorice din Grecia. Macedonenii refuza insa schimbarea numelui si sunt decisi sa paraseasca lucrarile summit-ului, daca decizia privind extinderea NATO cu doar doua tari este confirmata joi, 3 aprilie.

Pe de alta parte, aliatii nu au ajuns la un consens privind aderarea Ucrainei si Georgiei la Membership Action Plan. E vorba de un plan de masuri ce ar duce intr-un final la integrarea acestor doua state ex-sovietice in Alianta.

Vestea buna e ca Washingtonul incepe sa primeasca un ajutor, ce-i drepttimid, pentru stabilizarea Afganistanului. Franta a anuntat prin vocea presedintelui Nicolas Sarkozy ca va trimite inca opt sute de soldati in aceasta tara. Statele Unite au spus deja ca trimit 3500 de puscasi marini, in timp ce Romania este dispusa sa-si suplimenteze numarul de militari din Afganistan cu cel mult 150 de oameni. (CR - 3 aprilie 2008;12.20h)