Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit Sarkozy-Merkel-Monti, privind criza datoriilor din zona euro

summit-sarkozy-merkel-monti-privind-criza-datoriilor-zona-euro.jpg

Mini-summit pe tema crizei datoriilor (Foto: Getty Images)

Un mini-summit privind criza datoriilor din zona euro a început joi, 24 noiembrie, la Strasbourg. Actorii principali: preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cancelara germană, Angela Merkel şi noul premier italian, Mario Monti.

Este prima dată când noul şef al Guvernului italian, numit pe 13 noiembrie, după demisia lui Silvio Berlusconi se întâlneşte cu Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel. Cei trei trebuie să găsească soluţii pentru a opri contagiunea crizei datoriilor din zona euro.

Nici unul dintre cei trei lideri nu a făcut declaraţii înaintea summit-ului de joi. O conferinţă de presă comună ar urma să aibă loc în cursul după-amiezii.

Reuniunea Sarkozy-Merkel-Monti are loc pe fondul divergenţelor dintre Franţa şi Germania privind rolul pe care ar trebui să-l joace Banca Centrală Europeană, în criza datoriilor din zona euro. Parisul vrea o implicare a BCE, în timp ce Berlinul nici nu vrea să audă de aşa ceva.

De asemenea, Franţa şi Germania se contrazic pe tema eurobond-urilor, mai exact dacă acestea ar trebui emise de întreaga zonă euro sau de statele membre, la nivel individual. Berlinul se teme că eurobond-urile comune ar reduce presiunea asupra ţărilor membre, care în felul acesta nu ar mai fi stimulate să-şi reducă datoriile.