Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit UE extraordinar pe tema Libiei

rompuy-ue-0.png

preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy. REUTERS/Francois Lenoir

Un summit extraordinar al UE pe tema Libiei şi a Africii de Nord va avea loc pe 11 martie. Atunci liderii europeni vor discuta despre situaţia din lumea arabă iar miza o reprezintă găsirea unei strategii comune în faţa acestei provocări. Summitul a fost convocat de preşedintele Uniunii Europene  Herman Van Rompuy.

Se poate spune că în acest fel şeful UE răspunde şi unei solicitări venite din partea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, solicitare susţinută şi de premierul britanic David Cameron precum si de mai multe ţări din sudul Europei vizat direct de revoltele din lumea arabă.

Mişcările de revoltă "pot la fel de bine să degenereze în violenţă şi să ducă la dictaturi mai represive decât cele precedente. Ştim care ar putea fi consecinţele unor astfel de tragedii asupra fluxurilor migratorii incontrolabile şi asupra terorismului", a avertizat recent  Nicolas Sarkozy.

La rândul ei, Italia şi-a avertizat partenerii europeni în legătură cu un risc umanitar "catastrofal" şi un aflux de refugiaţi libieni.

De altfel, Uniunea Europeană se arată gata să primească fluxuri mari de imigranţi. Aceasta e conclzia unei dezbateri  despre posibilele fluxuri migratorii din Africa de Nord. Discuţiile  au avut loc ,marţi, în comisia de libertăţi a Parlamentului European împreună cu Executivul Comunitar.

Săptămâna trecuta mai multe ţări din sudul europei (Italia, Franţa, Spania, Grecia, Malta şi Ciprul), care constituie prima poartă de intrare pentru un eventual aflux masiv de imigranţi din Libia, au cerut  la Roma, înfiinţarea unui fond de solidaritate pentru a ajuta ţările de primire. Roma  se teme de un val de cel puţin 200.000-300.000 de imigranţi în cazul îndepărtării de la putere a lui Muammar Kadhafi.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, MIhaela Gherghişan în dialog cu Anca Năstase