Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summitul Brown-Sarkozy de la Londra

200803-3638.jpg

Summitul Brown-Sarkozy de la Londra

Marea Britanie si Franţa „au nevoie disperată una de cealaltă". Acesta este mesajul preşedintelui Sarkozy care doreşte să înlocuiască centenara „antantă cordială" cu o nouă „antantă amicală'.

Summitul dintre premierul Brown şi preşedintele Sarkozy va avea loc pe stadionul Emirates Arsenal, transformat de un manager si mulţi jucători proveniţi din Franţa într-un adevărat simbol galic al Londrei.

Cei doi lideri, se vor concentra pe restaurarea stabilităţii pieţelor de capital si vor cere băncilor mai multă transparenţă. Vor promova reprezenta Africii în Consiliului de Securitate ONU şi vor negocia controversatul plan al capabilităţii europene de apărare, în schimbul consolidării rolului Franţei în NATO.

„Înfrângerea în Afganistan ne este interzisă, chiar daca victoria este dificilă", a explicat Sarkozy indicând că va trimite 1000 de militari în Afganistan.

Sarkozy, denumit de britanici Preşedintele Bling Bling şi austerul prezbiterian Brown formează la prima vedere un cuplu improbabil. The Daily Telegraph comentează maliţios că au nevoie de un „club de admiraţie reciprocă". Ambii au promis competenţă şi reforme profunde. Ambii asistă la declinul popularităţii lor şi poate speră că aceasta vizită super mediatizată le va restaura imaginea.

Londra, Lelia Galis

3/27/2008;12.00h