Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summitul de la Bruxelles dezbate problema kosovara

Liderii europeni dezbat vineri 14 decembrie la Bruxelles dosarul kosovar si globalizarea, ei dau de asemeni curs ideii franceze de a crea un grup de intelepti ce vor imagina viitorul Europei.

Nici o concluzie nu este asteptata vineri la Bruxelles privind pozitia UE in dosarul kosovar, proiectul de concluzii al Presedintiei Portugheze prevede explicarea faptului ca actualul statut al provinciei nu mai poate dura si ca o solutie trebuie gasita.

Statele membre ale UE vor ramâne insa la fel de divizate privind declararea independentei unilaterale a Kosovo, fapt ce se poate petrece in curând.

Europenii incearca insa sa-i convinga pe liderii albanezi ai provinciei sa nu faca aceasta decât in februarie dupa alegerile prezidentiale din Serbia.

Apelul lor nu pare a fi auzit, presedintele kosovar Fatmir Sejdu a spus miercuri ca provincia va deveni independenta in câteva zile avînd binecuvântarea SUA si a UE.

Liderii europeni vor adopta vineri si o declaratie privind globalizarea, ei vor discuta si creerea unui asa zis « grup de intelepti » care ar trebui sa mediteze asupra viitorului Europei.

Ideea ii apartine presedintelui francez Nicolas Sarkozy care a legat posibila aderare europeana a Turciei de rezultatul analizei grupului de intelepti.

Nu se stie cine va face parte din acest grup, summitul european va delimita insa mandatul sau si va numi un presedinte.

Doi candidati se afla pâna acum in discutie, anume fostul PM spaniol Felipe Gonzales si fosta presedinta letona Vaira Vīķe-Freiberga.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles