Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summitul UE a inceput la Bruxelles

Liderii europeni au inceput dimineata prima sesiune de lucru a summitului european, dupa ora prânzului ei ar trebui sa stabileasca misiunea de stablizare pentru provincia Kosovo.

Liderii europeni, care au inceput vineri 14 decembrie la Bruxelles lucrarile printr-un schimb de opinii cu presedintele Parlamentului European Hans-Gert Pöttering, ar trebui sa isi dea acordul astazi privind accelerarea preparativelor pentru a trimite o misiune de politie in Kosovo.

Liderii europeni ar trebui sa emita si o declaratie prin care se arata ca actualul statut incert al provinciei nu mai poate dura si ca o solutie este necesara pentru a se asigura stabilitatea in Balcani.

Dar statele membre ale Uniunii nu cauta sa-si armonizeze astazi pozitia privind recunoasterea independentei kosovare unilateral declarate, ei vor cere doar Pristinei sa amâne acest pas pâna dupa alegerile prezidentiale din Serbia, la sfârsitul lunii ianuarie.

Un grup de state membre ale UE sint in continuare opuse acestei independente care ar fi impusa in afara cadrului ONU, Calin Popescu Tariceanu a declarat dimineata ca România nu poate recunoaste aceasta.

Slovacia care parea sa–si fi schimbat pozitia la inceputul saptamânii ramâne totusi indecisa si spune ca ar putea sa recunoasca un Kosovo independent odata ce alte tari europene o vor face dar ca si România, Slovacia nu va fi printre primele ce vor face acest pas.

Cipru, Grecia si Spania au aceasi abordare a situatiei cu toate ca liderii albanezi kosovari, incercînd sa puna o presiune asupra europenilor, spun ca-si vor declara independenta in câteva zile si ca vor avea atunci binecuvântarea UE si a SUA.

Intre timp, la Bruxelles, europenii incearca sa creeze un cadru comun pentru recunoasterea acestei independente, dupa cum declara la sosirea sa la summit PM danez Anders Fogh Rasmussen, cu toate ca recunostarea formala va fi pâna la urma o decizie nationala a fiecarui stat membru in parte.

Liderii europeni vor lansa astazi si o declaratie privind globalizarea si vor studia creerea unui grup de intelepti care sa meteze asupra viitorului europei, grupul ar putea fi condus de fostul Prim ministru spaniol Felipe Gonzales sau de fosta presedinta letona Vaira Vike-Freiberga.

In fine, la initiativa României, sefii de stat si de guverne vor adresa Comisiei Europene rugamintea ca pâna in iunie 2008 sa examineze politicile si instrumentele existente pentru integrarea sociala a etniei roma.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles