
Politică
Supercomitetul american îşi recunoaşte eşecul
supercomitetul-american-isi-recunoaste-esecul.jpg

Popularitatea Congresului SUA este şi aşa extrem de scăzută (9% este cota de aprobare a acţiunilor parlamentare americane), dar eşecul, care nu mai aşteaptă decât un anunţ oficial, va fi probabil cel mai penibil moment politic din istoria americană.
Cu surle şi trâmbiţe a fost anunţat acest supercomitet format din reprezentanţi ai democraţilor şi republicanilor şi misiunea sa era să găsească o modalitate de ieşire din aşa-numita criză a datoriilor. 1.200 de miliarde de dolari ar fi trebuit economisiţi de aceşti supercongresmeni, în sectoare care să nu afecteze echilibrul macroeconomic american. Acest comitet fusese înfiinţat după blocajul politic din vară, legat de ridicarea plafonului datoriei suverane americane. Apoi a fost linişte totală, până duminică, ziua în care am aflat că tentativa a eşuat lamentabil.
Eşecul supercomitetului din SUA va avea consecinţe grave
Consecinţele vor fi dramatice pentru americani, dacă nu va fi găsit un compromis în ceasul al doisprezecelea. În 2013, urmează a intra în vigoare tăieri automate de buget, literalmente fără a ţine cont de pierderi. Mai pe şleau: SUA vor intra la apă forţat! Chiar şi bugetul apărării, vaca sfântă a republicanilor, nu mai este un tabu.
Duminică, supercongresmenii americani se chinuiau să îşi atribuie vina reciproc. În negocierile din culise, însă, despre care opinia publică nu a aflat mai nimic până la finele săptămânii trecute, niciuna dintre părţi nu a renunţat la dogmele sale. Mai mult, întrebaţi despre cum ar putea arăta totuşi un compromis fezabil, unii membri ai comitetului au declarat că nici nu sunt siguri că există un compromis.
Dialogul surzilor
Republicanii au refuzat creşterea impozitelor, democraţii au respins tăierile de cheltuieli sociale. Adică supercongresmenii au repetat acelaşi scenariu derulat de colegii lor nu atât de super. Când anunţul eşecului va fi făcut oficial, Washingtonul îşi va fi pierdut definitiv credibilitatea în faţa cetăţenilor.
Analiştii americani se aşteaptă ca termenul pentru această structură ineficientă să fie prelungit. Se va amâna decizia finală probabil chiar de mai multe ori. La ce bun?! Nimeni nu ştie. Deja am văzut două showdown-uri între filosofii politice divergente, dar incapabile să ajungă la un numitor comun, măcar de dragul celor pe care îi reprezintă acolo sus pe dealul Capitoliului.
Dintre liderii politici, republicanul John Boehner promite să piardă cel mai mult. S-a implicat enorm în această chestiune, pentru a nu reprezenta un Congres perdant şi inutil la alegerile de anul viitor. Frustrat, Beohner a aruncat prosopul şi a declarat că "degeaba duci calul la jgheab, nu-l poţi forţa să bea".
Preşedintele Barack Obama în schimb are un avantaj. În campania electorală se poate profila drept singurul politician responsabil.