Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Surse: Comisia Europeană pregăteşte somaţii pentru Ungaria

budapesta.jpg

Unii responsabili guvernamentali maghiari au semnalat dispoziţia guvernului de a se conforma concluziilor Comisiei Europene

Comisia Europeană a analizat problema constituţiei ungare şi va cere Ungariei să modifice legile controversate referitoare la banca centrală şi la independenţa judecătorilor, a anunţat miercuri o sursă europeană, preluată de Agenţia France Presse. Preocupările ce ţin de violarea dreptului comunitar rămân, iar o decizie împotriva Ungariei va fi luată probabil pe 17 ianuarie.

Astfel, sunt în lucru trei scrisori „de somaţie” menite să constrângă guvernul de la Budapesta să modifice reformele referitoare la banca centrală, statutul judecătorilor şi autoritatea ungară de protecţie a datelor. Cele trei scrisori vor fi trimise la începutul săptămânii viitoare la Budapesta, precizează sursa citată.

Sursa din cadrul Comisiei Europene a arătat că unii responsabili guvernamentali maghiari au semnalat dispoziţia guvernului de a se conforma concluziilor CE. „Presiunile au început să aibă importanţă, mai mult sau mai puţin la nivelul guvernului ungar”, a indicat sursa.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:

Cele mai noi modificări legislative operate de Budapesta au fost făcute chiar în ultima zi lucrătoare a anului trecut, în ciuda protestelor venite via Bruxelles sau Washington. Acum însă Comisia Europeană ameninţă Ungaria cu un proces, deci o acţiune în justiţie, dacă legea privind presa şi cea privind independenţa băncii centrale nu sunt modificate. Sunt mai multe probleme pe care CE le ridică în comunicatul de presă remis miercuri, printre care şi independenţa judecătorilor, dar şi alte legi organice care au fost adoptate de curând şi care contravin spiritului comunitar. Trebuie menţionat că analiza CE nu este finală, motiv pentru care Comisia nici nu s-a exprimat până acum. Noua Constituţie maghiară a fost cercetată şi analizată de instituţiile juridice, iar un raport complet în acest sens va fi gata în următoarele zile.

Budapesta ar da înapoi

Semne de deschidere au venit totuşi de la Budapesta, în condiţiile în care ministrul de Externe maghiar, Janosz Martonyi, spunea că, referitor la banca centrală, unele modificări pot fi făcute în lege: „Noi respectăm pe deplin autoritatea Comisiei Europene, de gardian al tratatelor UE. Suntem pregătiţi să luăm în considerare schimbarea legislaţiei, dacă este necesar”, scria Janos Martonyi într-o scrisoare datată 6 ianuarie. Miercuri, serviciile prim-ministrului Orban spuneau la rândul lor că sunt gata de dialog cu Bruxelles-ul.

Între timp, Comisia Europeană îşi va încheia analiza, conform planului, anunţând o decizie pentru marţi, 17 ianuarie. O trimitere în judecată a Ungariei ar fi făcută în baza dovezilor juridice conform cărora noua Constituţie ungară violează valorile şi principiile fundamentale ale Uniunii Europene. Parlamentul European se va sesiza şi el probabil în curând – este ceea ce anunţa marţi liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt (Belgia). Pentru Parlamentul European, a lua o poziţie fermă faţă de acţiunile Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, este o chestiune de credibilitate a UE. Liberalii vor propune sancţionarea Budapestei, în baza art. 7 din Tratatul comunitar, şi anume suspendarea din drepturi a Ungariei în UE din cauza încălcării grave şi persistente a valorilor europene.

Împrumutul FMI, încă blocat. Se pregătesc fondurile europene

Ştim că Ungaria îşi doreşte încheierea unui împrumut cu FMI şi CE, caz în care negocierile au fost întrerupte tocmai din cauza legii privind banca centrală. În acest context Budapesta primeşte o nouă veste proastă din partea Executivului comunitar: din cauza deficitului bugetar, Ungaria riscă să piardă fonduri europene.

Astfel, Ungaria încalcă încă din 2004 în mod sistematic limita deficitului public de 3% din Produsul Intern Brut. În lipsa oricăror acţiuni de corectare a situaţiei şi în ciuda a două avertismente primite de Budapesta de la CE anul trecut, Comisia a propus miercuri trecerea la următoarea fază a procedurii de deficit excesiv şi a recomandat Consiliului de Miniştri de Finanţe ai UE să constate că nu au fost luate măsuri eficiente pentru coborârea deficitului sub 3% din PIB de o manieră durabilă. Dacă miniştrii aprobă cu majoritate calificată această recomandare a CE, cazul revine la Comisie, care poate cere atunci miniştrilor să facă noi recomandări sau poate decide îngheţarea plăţilor din Fondul European de Coeziune.

Decizia ar fi fără precedent în UE: până acum ea a fost doar amintită sau vehiculată ca ameninţare. Posibilitatea îngheţării fondurilor este însă prevăzută de Pactul de Stabilitate al Zonei Euro, fiind una dintre acţiunile care au intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut, dar pentru zona euro. Ungaria nu este membră a zonei, deci nu i se vor aplica sancţiuni automate.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan, în dialog cu Andreea Orosz, în emisiunea "40 de minute"