Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suspendarea preşedintelui, demers cu şanse minime

suspendarea-presedintelui-demers-sanse-minime.jpg

Va fi suspendat preşedintele Traian Băsescu de Parlament?

Opoziţia are nevoie de 234 de voturi în Parlament, pentru a-l suspenda pe preşedinte. USL nu întruneşte însă acest număr de senatori şi deputaţi, îi mai trebuie 17 voturi, dar mizează pe eventualii "trădători" din sânul Puterii. Mult mai greu le va fi însă liderilor USL să-i convingă pe proprii parlamentari să voteze "pentru", întrucât există voci care nu susţin foarte ferm acest demers.

Parlamentul are în prezent 467 de membri, din totalul de 471 de mandate, patru locuri de deputat fiind vacante. În aceste condiţii, pentru aprobarea suspendării din funcţie a preşedintelui, care se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, sunt necesare 234 de voturi favorabile, potrivit agenţiei Mediafax.

Dacă suspendarea trece de votul Parlamentului, este organizat apoi un referendum, în cel mult 30 de zile, potrivit Constituţiei.

Conducerea Parlamentului trebuie să decidă însă şi dacă va sesiza Curtea Constituţională privind suspendarea. În cazul în care o va face, magistraţii ar putea, teoretic cel puţin, să nu dea undă verde acestui demers. Motiv pentru care organizarea consultării populare devine inutilă.

La dezbaterile din Parlament, poate fi primit şi şeful statului, la cererea acestuia, pentru a da explicaţii. Votul asupra suspendării este secret, cu bile.