Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suspendarea României din UE este greu de pus în practică

suspendarea-romaniei-ue-este-greu-pus-practica.jpg

Scandalurile politice din România, în vizorul UE.

Un anunţ al liderului eurodeputaţilor creştin-democraţi germani din Parlamentul European, Markus Ferber, făcut pentru Adevărul Europa arată că se va încerca iniţierea procedurii de suspendare a României din Consiliul European, pentru ”lipsa standardelor minime funcţionării statului de drept. Ar fi vorba despre o sancţiune fără precedent pe plan UE, dar se poate ea materializa?

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Teoretic, suspendarea României din Consiliul European se poate materializa printr-o rezoluţie a Parlamentului European. Practic, va fi însă greu, întrucât trebuie întrunită o majoritate. Până acum, articolul 7 al Tratatului de la Lisabona a fost menţionat de conservatorul Markus Ferber, dar şi de colegii lui german şi francez din PPE, Elmar Brok şi Alain Lamassoure. O acţiune în acest gen ar putea fi pornită deci de grupul PPE, cel mai probabil.

 

Consecinţele suspendării

 

Este vorba despre suspendarea dreptului de vot. Adică o vreme, ţara nu ar mai fi reprezentată practic în procesul decizional al UE. Aceasta are un dublu efect negativ, anume asupra României, dar şi asupra UE ca atare. Sunt decizii pe muchie de cuţit, la care votul României ar cântări foarte greu sau decizii care se pot lua doar prin unanimitate. În acel moment, dosare europene ar avea de suferit, din cauza suspendării României.

 

Modalităţile practice

 

Grupul PPE, care ar iniţia această procedură este cel mai mare grup al Parlamentului European, cel mai numeros, dar ar avea totuşi nevoie de grupurile liberal şi socialist în acest demers, or acestea două, fiind solidare cu USL, vor vota împotrivă.

Trebuie dovedit, între altele, că România încalcă grav şi persistent valorile UE, printre care drepturile omului, libertatea de expresie, libertăţile fundamentale, etc..

De remarcat este că în iarna acestui an, grupul liberal din Parlamentul European a mers până la a cere invocarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva Guvernului ungar de centru-dreapta. Acţiunea a murit în faşă, ea fiind înnăbuşită de PPE.

Ar exista şi posibilitatea ca o altă instituţie, Comisia Europeană, să se autosesizeze în acest sens, întrucât ea este gardianul tratatelor UE. Ea ar putea emite o propunere de suspendare a României, care ar trebui aprobată de două treimi dintre statele membre. Până acum, Comisia nu a dat semne că ar dori să facă acest lucru.

Tot ce se spune la Bruxelles este că situaţia este urmărită îndeaproape şi că evenimentele vor fi reflectate în raportul Comisiei privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, care va fi publicat în jur de 10 iulie.

 

Ultimele reacţii

 

Ultima reacţie este din dimineaţa zilei de joi, 5 iulie. Un comunicat comun semnat de eurodeputaţii PPE Elmar Brok şi Alain Lamassoure exprimă aceleaşi îngrijorări ca şi restul grupului PPE.

Cei doi amintesc posibilitatea invocării articolului 7 şi cer Comisiei Europene să redacteze un raport despre evenimentele din România. Ei cer de fapt să se verifice dacă România mai respectă astăzi valorile fundamentale ale UE.