Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Swoboda: E riscant să preiei Puterea înainte de alegeri, dar merită

swoboda-e-riscant-sa-preiei-puterea-inainte-alegeri-dar-merita.jpg

Hannes Swoboda crede că USL are "o mare şansă" să guverneze mai bine decât fosta Putere.

USL are "o mare şansă" să arate că poate guverna mai bine ţara. O spune la RFI liderul socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda. El apreciază că este "riscant" să preiei Puterea înainte de alegeri, dar crede că o asemenea responsabilitate "nu putea fi evitată". Socialistul european îi recomandă preşedintelui Traian Băsescu să-i dea lui Victor Ponta "şansa" de a face unele lucruri.

Hannes Swoboda: Social-democraţii şi liberalii au o mare şansă să arate că pot guverna mai bine ţara. Sigur, întotdeauna e o problemă când un Guvern lasă în urmă un dezastru, iar noul Executivul trebuie să rezolve problema, dar cred că trebuie încercat.

 

Rep.: Este riscant să preiei Puterea înaintea alegerilor, în opinia dvs.?

H.S.: Cred că este riscant, dar merită să o faci şi să arăţi cetăţenilor că Guvernul condus de domnul Ponta poate face diferenţa. Nu poţi evita o asemenea responsabilitate, deci cred că merită încercat, mai ales dacă ai o majoritate. Aici nu contează doar s-o faci, ci şi cum o faci. Trebuie să discuţi cu oamenii, să-i inviţi să ia parte la procesul reformei.

 

Rep.: Cum l-aţi sfătui pe Victor Ponta să gestioneze relaţia cu Traian Băsescu? Vă reamintesc că şeful statului s-a descris ca fiind un "preşedinte-jucător".

H.S.: Preşedintele României are o poziţie puternică, dar depinde de domnul Băsescu să arate dacă e dornic să ajute ţara sau doar pe el însuşi. Dacă vrea să ajute ţara, ar trebui să-i dea domnului Ponta şansa de a face unele lucruri. Dacă vrea doar să fie un jucător care să-şi demonstreze propriile abilităţi, atunci, desigur, totul va cădea, iar noul Guvern va fi chiar mai puternic după alegeri.

 

Rep.: Care credeţi că ar trebui să fie sarcinile viitorului Guvern?

H.S.: Cred că principala sarcină este să arate că sunt capabili să gestioneze economia, reforma economică, desigur, dar balansate cu măsuri sociale. Apoi, cred că Guvernul trebuie să aibă o voce puternică la nivel european, pentru a schimba politicile europene, din austeritate în creştere economică şi creare de locuri de muncă, pentru că fără asta, România nu poate reuşi de una singură. În al treilea rând, sigur, este lupta anticorupţie, dar una serioasă, nu una îndreptată împotriva unor personalităţi, ci una serioasă. Al patrulea element ar fi să aibă o voce puternică în dosarul extinderii Schengen, pentru a face ca românii să fie integraţi complet în Uniunea Europeană.

 
Hannes Swoboda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre viitorul Guvern Ponta