Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Swoboda: Iulian Urban trebuie dat afară imediat din PDL. E revoltător!

swoboda-iulian-urban-trebuie-dat-afara-imediat-pdl-e-revoltator.jpg

Hannes Swoboda îl critică pe Iulian Urban, pentru poziţia sa pe tema atacurilor din Norvegia.

Critici dure din partea socialiştilor europeni din Parlamentul de la Strasbourg, după declaraţiile senatorului PDL, Iulian Urban, despre atacurile din Norvegia. "Urban trebuie dat afară din PDL şi din grupul parlamentar al acestui partid. Este absolut imposibil şi imoral pentru PDL să-l mai accepte pe acest om un minut în plus", spune la RFI vicepreşedintele grupului socialiştilor şi democraţilor din PE, Hannes Swoboda.

Rep.: Cum priviţi declaraţiile senatorului PDL, Iulian Urban, despre atacurile din Norvegia?

H.S.: Cred că este o declaraţie revoltătoare. Mă mir că mai e membru al Parlamentului, pentru că extrema-dreaptă din Austria a dat afară un membru al grupului lor politic şi al partidului, din cauza unor declaraţii similare!

Potrivit standardelor UE, acest om ar trebui să-şi dea demisia, iar PDL să tragă o linie şi să-l dea afară din partid cel puţin şi din grupul lor politic din Parlamentul de la Bucureşti.

 

Trebuie luate măsuri "imediat" împotriva lui Iulian Urban!

 

Rep.: PDL va discuta cazul lui Iulian Urban luni, 1 august. Cum apreciaţi acest lucru?

H.S.: Este mult prea târziu! Trebuie luate măsuri imediat, imediat! (…) Este absolut imposibil şi imoral pentru PDL să-l mai accepte pe acest om un minut în plus în partid şi în grupul lor parlamentar.

 

Rep.: Credeţi că vom asista la înmulţirea declaraţiilor de acest gen la nivel european?

H.S.: Sper că nu, sper că nu, dar ceea ce trebuie să facem noi acum este să tragem o linie clară între critici, declaraţii, opinii - cu care pot să fiu de acord sau nu şi care sunt acceptate în democraţie - şi afirmaţii de genul acesta, care sunt dincolo de orice toleranţă democratică, iar partidele ar trebui să delimiteze foarte clar graniţa imediat, nu după analize. Nu e nimic de analizat, trebuie doar să acţionezi!

 

Senatorul PDL Iulian Urban a scris pe blogul său că nu Anders Behring Breivik a comis atacurile din Norvegia, "ci actualii lideri care conduc în UE". Parlamentarul democrat-liberal susţine că "multiculturalismul ne-a fost băgat pe gât forţat şi în doză mare", iar acum "unii nebuni reacţionează violent".

Ulterior, Urban şi-a nuanţat declaraţiile. Politicienii din UE au schimbat "în timpul jocului" regulile privind obiceiurile imigranţilor şi i-au învrăjit pe europenii nativi contra musulmanilor, spune senatorul PDL. El a declarat pentru Realitatea TV că nu a vrut altceva decât să atragă atenţia asupra faptului că măsurile luate de guverne împotriva imigranţilor şi discursurile extremiste ale unor politicieni au bulversat populaţia învăţată până acum să fie tolerantă cu diversitatea.

 
Hannes Swoboda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Iulian Urban şi atacurile din Norvegia