Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Swoboda: Orice caz de corupţie este inacceptabil

swoboda-hannes.jpg

Hannes Swoboda e ferm în cazul Severin: Nu suntem în PE ca să facem lobby, ci ca să muncim!

Socialiştii europeni sunt deranjaţi de scandalul de corupţie în care este implicat şi românul Adrian Severin. "Orice caz de corupţie sau semi-corupţie este total inacceptabil", spune la RFI vice-preşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda. El dă de înţeles că Severin ar trebui să-şi dea demisia. UPDATE:Adrian Severin a anunţat, luni seară,  că se va retrage din grupul socialiştilor europeni dar că nu va demisiona din Parlamentul European.

Scandalul privind presupusa mită destinată euro-deputatului PSD, Adrian Severin a dat naştere unei crize "foarte severe de imagine pentru Parlamentul European", declară Swoboda.

"Cred că orice caz de corupţie sau semi-corupţie este total inacceptabil. Suntem bine plătiţi pentru munca noastră şi cineva nu ar trebui să fie plătit pentru un lucru pentru care e deja plătit în Parlamentul European", explică vice-preşedintele grupului socialist.

El sugerează că Adrian Severin ar trebui să demisioneze, aşa cum a făcut-o unul din cei trei euro-deputaţi vizaţi de dezvăluirile din cotidianul britanic Sunday Times. "Mesajul nostru trebuie să fie foarte clar: euro-parlamentarul conservator austriac a demisionat deja, deci vă daţi seama care sunt aşteptările. Ţine de domnul Severin să ia o decizie clară!", afirmă oficialul european.

Hannes Swoboda declară că înregistrarea video este grăitoare: "Am văzut înregistrarea video, care vorbeşte de la sine. În al doilea rând, este o criză foarte severă de imagine pentru Parlamentul European şi trebuie să facem tot ce putem pentru a corecta această imagine".

Între timp însă, şi europarlamentarul sloven şi-a anunţat demisia din Parlamanentul European. Zoran Thaler, fost ministru sloven de externe, a precizat că a luat această decizie pentru a permite anchetei să-i dovedească nevinovăţia.

Adrian Severin discută în această seară cu liderul grupului socialiştilor din Parlamentul European, întâlnire în cadrul căreia Martin Schultz îi va cere demisia lui Adrian Severin din funcţia de europarlamentar, iar dacă acesta va refuza, va începe o procedură de excludere din grupul euparlamentar, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al lui Schultz.

UPDATE: În urma discuţiei cu Martin Schultz,Adrian Severin a declarat pentru Mediafax că se va retrage din grupulsocialiştilor europeni dar că nu va demisiona din Parlamentul European.

Potrivit ziarului citat, Adrian Severin şi alţi doi euro-parlamentari ar fi primit bani pentru a depune amendamente legislative. Severin susţine că nu a făcut nimic ilegal şi că se încearcă eliminarea unui personaj "incomod", "un român cu influenţă". Hannes Swoboda e însă de altă părere. "Nu suntem în Parlamentul European ca să facem lobby, suntem aici ca să muncim, asta este foarte clar! Nu suntem plătiţi pentru munca noastră de către anumiţi oameni sau companii private, ci de către public. Prin urmare, trebuie să fim foarte stricţi!", conchide parlamentarul socialist.

 
Hannes Swoboda, despre cazul Severin