Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Swoboda : Parlamentul trebuie să ridice imunitatea unui parlamentar suspectat de corupţie

Parlamentul României trebuie să permită anchetarea unui membru de-al său, suspectat de corupţie, pentru a nu lăsa impresia că-i protejează pe corupţi. Iată ce spune la RFI vice-preşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda. El comentează cazul deputatului Dan Păsat, care a scăpat de ancheta procurorilor, întrucât Parlamentul nu i-a ridicat imunitatea.

România are nevoie de o justiţie corectă, dar Parlamentul are şi el un rol important. Hannes Swoboda crede că atâta timp cât nu există un sistem "clar şi transparent" în România, va exista mereu bănuiala că lucrurile "nu sunt făcute bine şi corect".

Corupţie

Hannes Swoboda, euro-deputat socialist

AscultăDownload

"Trebuie să aveţi o justiţie corectă, dar în acelaşi timp, dacă există într-adevăr o acuzaţie de corupţie, Parlamentul trebuie să ridice imunitatea. Cred că aceste două chestiuni trebuie să meargă mână în mână. Un sistem juridic corect, pe care oamenii să poată conta, un sistem corect, care să asigure procese transparente. Parlamentul trebuie să ridice imunitatea, pentru că altfel va exista întotdeauna suspiciunea că Parlamentul vrea de fapt să protejeze pe cineva corupt. Atâta timp cât nu există acest sistem clar şi transparent în România, va exista mereu bănuiala că lucrurile nu sunt făcute bine şi corect", declară socialistul european.

Franţa şi Germania au cerut amânarea aderării României la Spaţiul Schengen, din cauza problemelor legate de corupţie şi reforma justiţiei. Întrebat de RFI dacă votul de marţi din Parlament dă apă la moară Parisului şi Berlinului, Swoboda a răspuns : "Am luptat întotdeauna pentru a separa lucrurile, care în realitate nu sunt legate unul de celălalt. De aceea, mă lupt pentru ca frontierele Schengen să fie deschise pentru România şi Bulgaria, dacă sunt pregătite. Dar desigur, imaginea ţării nu s-a îmbunătăţit şi de aceea oamenii de rând nu fac diferenţa între cele două chestiuni şi atunci situaţia poate deveni mai rea pentru România".

În plenul Camerei Deputaţilor nu a fost întrunită majoritatea de voturi necesară pentru ca deputatul PDL, Dan Păsat să rămână fără imunitate parlamentară. În sală au fost prezenţi 292 de deputaţi, înregistrându-se 154 de voturi exprimate. În favoarea solicitării DNA s-au înregistrat 116 voturi, în timp ce 34 de voturi au fost împotrivă. Opoziţia anunţase că nu va participa la vot.

Reacţie vot

Traian Băsescu, Preşedintele României

AscultăDownload

Pe de altă parte, într-un interviu pentru postul public de televiziune, preşedintele Traian  Băsescu a declarat, referindu-se la cazul Păsat, că parlamentarii "au făcut astăzi un mare rău României, şi cei care au votat împotrivă  şi cei care s-au abţinut, indiferent de unde sunt".