Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Swoboda: Poziţia Olandei şi Finlandei în dosarul Schengen nu este obiectivă, justificată şi raţională

swoboda-pozitia-olandei-finlandei-dosarul-schengen-nu-este-obiectiva-justificata-rationala.jpg

Hannes Swoboda consideră că amânarea deciziei privind Schengen este un semnal negativ pentru Europa.

Amânarea unei decizii privind aderarea la Schengen este un semnal negativ pentru întreaga Europă. Celelalte ţări "ar trebui să pună presiune pe Olanda şi Finlanda, să le spună că poziţia lor nu este obiectivă, justificată şi raţională, ci una bazată pe politica internă". Declaraţiile au fost făcute la RFI de vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda.

Rep.: Cum priviţi amânarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen?

Hannes Swoboda: Cred că este un semnal negativ pentru România şi Bulgaria, dar este un semnal negativ şi pentru Europa, pentru că această amânare din cauza Olandei şi Finlandei nu e bazată pe faptele concrete din România şi Bulgaria, ci pe politica internă din cele două ţări. Nu vreau să spun că nu există probleme cu lupta anti-corupţie şi alte chestiuni de acest gen din România şi Bulgaria. Sunt probleme, dar nu sunt conectate cu dosarul Schengen. Este un mesaj foarte prost dat Europei şi cetăţenilor europeni: că deciziile nu sunt bazate pe fapte, ci pe sentimente ale unor formaţiuni populiste de dreapta din diferite ţări.

 

Amânare Schengen

Hannes Swoboda, vicepreşedintele grupului socialist din PE

AscultăDownload

Rep.: Ce s-a întâmplat la Consiliul JAI e un eşec al întregii construcţii europene sau doar al României şi Bulgariei?

H.S.: Este unul dintre eşecurile cu care ce confruntăm de ceva ani: iar şi iar, unele ţări au o contribuţie negativă, bazată pe sentimentele unora dintre cetăţeni şi unora dintre partidele de extrema-dreaptă împotriva extinderii, împotriva est-europenilor, împotriva imigraţiei, împotriva romilor. E un tablou, e doar o parte din întregul mozaic.

 

Rep.: Dar asta este o problemă de încredere, potrivit unor experţi. Cum poate fi depăşită?

H.S.: Păi, cred că toate ţările ar trebui să se abţină de la activităţi populiste. În România şi Bulgaria aveţi tendinţe similare. Dacă toată lumea se gândeşte doar la propria ţară şi la interesele naţionaliste… Aceste tendinţe sunt şi în România, în Bulgaria, dar şi în Ungaria, Austria, Franţa. Toţi se gândesc doar la interesul pe termen scurt, iar acesta este rezultatul: uneori câştigi, alteori pierzi. De data asta, România şi Bulgaria pierd, dar de fapt în toate cazurile, Europa este cea care pierde!

 

Hannes Swoboda: Totul este foarte iraţional!

 

Rep.: Când credeţi că ar putea fi repus subiectul Schengen pe agendă?

H.S.: Subiectul ar trebui să fie mereu pe agendă. Celelalte ţări ar trebui să pună presiune pe Olanda şi Finlanda, să le spună că poziţia lor nu este obiectivă, justificată şi raţională, ci una bazată pe politica internă.

 

Rep.: Dar credeţi că o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea fi luată anul acesta sau anul viitor?

H.S.: Depinde de politica internă din cele două ţări, Olanda şi Finlanda. dacă Guvernele lor consideră că au arătat suficient populism propriilor cetăţeni, vor spune"în regulă, suntem de acord cu aderarea la Schengen". Dacă ele ajung însă la concluzia că trebuie să le ofere cetăţenilor mai mult populism, atunci nu vor fi de acord. Nu e nimic raţional aici, totul este foarte iraţional!