Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Swoboda la RFI: Le-aş sugera lui Traian Băsescu şi Emil Boc să accepte anticipatele!

Guvernul român este "blocat" şi "incapabil" să facă o reformă rezonabilă. "Le-aş sugera să accepte alegerile anticipate, iar dacă premierul are sprijinul de care zice, atunci nu ar trebui să-i fie teamă de alegeri". Iată ce spune la RFI preşedintele grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, în contextul protestelor din Bucureşti şi restul ţării. Liderul socialist mai declară că "poate, dacă va fi nevoie, vom depune o rezoluţie" în PE, privind situaţia din România.

Rep.: Opoziţia cere alegeri anticipate. Vi se pare o idee bună ?

H.S.: Depinde de români. Dar eu văd că Guvernul este mai mult sau mai puţin blocat şi incapabil să pună la punct un concept rezonabil de reformă (…), iar acestea sunt argumente rezonabile să aveţi alegeri anticipate, astfel încât să vină în loc un nou Guvern, un Guvern mai puternic, cu o abordare echilibrată asupra economiilor la buget şi a disciplinei bugetare.

 

Rep.: Premierul Emil Boc nu vrea nici să demisioneze, nici să mărească salariile şi spune că România are nevoie de stabilitate. Vi se pare un argument bun?

H.S.: Aş spune că ţara are nevoie de stabilitate, reformă, dar şi de egalitate socială. S-a putut observa în ultimii ani în multe ţări, inclusiv în România, o disproporţie între cei bogaţi şi oamenii cu venituri modeste. Problema de azi este incorectitudinea produsă de Guvern şi preşedinte. Prin urmare, cred că ar fi foarte bine să aveţi un Guvern nou, cu o abordare echilibrată, care să ţină cont şi de nevoile populaţiei mai sărace.

 

Rep.: Şi ce anume le sugeraţi preşedintelui şi premierului să facă?

H.S.: Le-aş sugera să accepte alegerile anticipate, iar dacă premierul are suportul de care zice, atunci nu ar trebui să-i fie teamă de alegeri. Nici măcar în situaţie de criză, nu ar trebui să ne fie frică de alegeri. Iar cetăţenii României vor putea spune dacă îl sprijină pe premier sau dacă susţin un Guvern alternativ.

 

Rep.: Ce vor face socialiştii din Parlamentul European, vor depune o rezoluţie privind situaţia din România?

H.S.: E prea devreme să decidem, dar vom analiza situaţia, vom monitoriza evoluţiile din România şi ne vom consulta cu colegii noştri din Parlamentul European şi poate, dacă va fi nevoie, vom depune o rezoluţie.

 
Hannes Swoboda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre protestele din Bucureşti şi alegerile anticipate