Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Swoboda la RFI: Rezultatul alegerilor este o mare realizare pentru USL. Dacă e democrat, Băsescu să-l desemneze premier pe Ponta!

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

UE, Comisia Europeană şi toţi prietenii lui Traian Băsescu din Europa trebuie să-i spună ce are de făcut, adică să-l desemneze prim-ministru pe Victor Ponta. Acesta este singurul mod de a aduce pacea şi stabilitatea în ţară. Rezultatul alegerilor nu este neaşteptat, dar reprezintă o mare realizare pentru USL. Sfătuim USL să se concentreze pe chestiunile mari, nu pe conflictul cu preşedintele. Declaraţiile au fost făcute la RFI de liderul grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda.

Hannes Swoboda : Rezultatul nu este neaşteptat. Totuşi, este o mare realizare pentru Uniunea Social Liberală. Sper ca acest rezultat să clarifice lucrurile în România, inclusiv în ceea ce priveşte formarea Guvernului şi sper că preşedintele Băsescu va recunoaşte voinţa şi dorinţele populaţiei.

 

Rep.: Preşedintele Traian Băsescu a sugerat deja în repetate rânduri că nu-l va desemna pe Victor Ponta premier. Ce credeţi că se va întâmpla?

H.S.: Într-o democraţie normală şi dacă domnul Băsescu este un democrat, va nominaliza persoana care conduce coaliţia victorioasă. Aşa se întâmplă în toate ţările democratice şi cu toţi preşedinţii democratici. Sper că Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi toţi prietenii lui, prietenii lui Băsescu din Europa îi vor spune ce are de făcut, adică să-l desemneze prim-ministru pe domnul Ponta, care să formeze apoi un Guvern. Acesta este singurul mod de a aduce pacea şi stabilitatea în ţară.

 

Rep.: Credeţi că a fost un vot pentru USL sau mai degrabă împotriva ARD şi a preşedintelui Traian Băsescu?

H.S.: Ca la toate alegerile, e vorba de amândouă. Domnul Băsescu e responsabil pentru votul împotriva sa, pentru că s-a implicat iar şi iar în alegeri, ceea ce nu este o atitudine democratică. Dar desigur a fost şi un vot de încredere la adresa USL. În orice caz, este o situaţie dificilă. Nu e o situaţie uşoară pentru prim-ministru şi coaliţia sa, dar trebuie să încerce şi acum are şi votul de încredere al cetăţenilor români.

 

Rep.: Vă aşteptaţi ca aceste rezultate să încheie conflictul politic din România sau să-l adâncească?

H.S.: Depinde de preşedintele Băsescu. Dacă preşedintele Băsescu recunoaşte aceste alegeri, îl nominalizează pe premier şi caută pacea, atunci va fi sfârşitul conflictului. Dacă preşedintele Băsescu va continua cu jocurile sale politice şi va încerca să acţioneze împotriva populaţiei, împotriva cetăţenilor, atunci conflictul va continua, lucru care va afecta România. Există un singur mod de a încheia conflictul şi anume de a-l nominaliza pe liderul celei mai mari coaliţii din Parlament.

 

Rep.: Aşteptările populaţiei de la Guvern sunt imense după aceste alegeri. Credeţi că USL va face faţă?

H.S.: Cred că ar putea face faţă. Asta dacă USL nu este forţată din nou să se concentreze pe lupta cu preşedintele Băsescu şi interferenţele lui. Şi desigur, ca prieteni, nu ca profesori, îi sfătuim de aici din familia socialistă europeană să se concentreze pe chestiunile mari. Nu va fi uşor. Vor exista dezamăgiri, ca şi în alte alegeri şi Guverne din trecut, din cauza crizei economice şi a problemei reformelor interne. Dar cred că se vor descurca şi cred că Ponta, dacă i se dă mână liberă de către prietenii săi, va reuşi să fie un bun prim-ministru.

 
Hannes Swoboda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre exit-poll-urile alegerilor parlamentare din România