Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Swoboda, despre tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase: Un dezastru personal!

swoboda-tentativa-sinucidere-lui-adrian-nastase-un-dezastru-personal.jpg

Hannes Swoboda deplânge tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase.

Tentativa de sinucidere a fostului premier social-democrat, Adrian Năstase este "un dezastru personal", declară la RFI liderul grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda. "Indiferent dacă eşti un peşte mare sau mic, trebuie să ajungi în faţa justiţiei şi condamnat. Sper doar că sistemul judiciar nu decide selectiv cine trebuie condamnat şi cine nu", mai spune Swoboda.

Liderul grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, consideră că tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase este "un dezastru personal". "După părerea mea, este un dezastru personal ce a făcut fostul premier, pentru că indiferent cum a încălcat legea, a făcut multe pentru ţara sa, în special pentru apropierea ţării de Uniunea Europeană. Prin urmare, gestul său umbreşte situaţia politică din România de azi. Deplâng ce i s-a întâmplat lui ca persoană care a lucrat în beneficiul României atât de mulţi ani", afirmă socialistul.

Ar trebui trimis Adrian Năstase la închisoare sau mai degrabă într-un spital-penitenciar, ţinând cont de tentativa de sinucidere? Hannes Swoboda crede că în orice caz, situaţia ar trebui tratată "într-un mod umanitar". "Nimeni nu e deasupra legii, e un principiu. Dar pe de altă parte, nu numai în acest caz, ci în general, ar trebui tratată situaţia într-un mod umanitar. Dar sigur, nu ţine de mine, să spun din exterior, ce trebuie făcut, justiţia este independentă şi e liberă să decidă", spune el.

Întrebat dacă până la urmă condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare este o veste bună pentru Bruxelles, care a cerut întotdeauna verdicte definitive în cazuri de mare corupţie şi eventual condamnarea "peştilor mari", Hannes Swoboda a răspuns: "Indiferent dacă eşti un peşte mare sau mic, trebuie să ajungi în faţa justiţiei şi condamnat. Sper doar că sistemul judiciar nu decide selectiv cine trebuie condamnat şi cine nu. Pentru Bruxelles, condamnarea lui Adrian Năstase e o veste nici bună, nici rea. Tot ce vrem noi este un obiectiv: că justiţia nu alege în mod deliberat anumiţi oameni pe care să-i condamne, ci că încearcă să-i condamne pe toţi cei care încalcă legea".

În opinia lui Hannes Swoboda, "întotdeauna, în cazurile "peştilor mari" poţi privi situaţia din două puncte de vedere: e bine că "peştii mari" dau socoteală pentru ce au făcut, dar pe de altă parte, va exista mereu sentimentul că dosarele sunt instrumentate politic şi nu e doar cazul României".

 
Hannes Swoboda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase