Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tabără la RFI: Scandalul florilor din Olanda nu este un şantaj, s-a mers prea departe

tabara-rfi-scandalul-florilor-olanda-nu-este-un-santaj-s-mers-prea-departe.jpg

Valeriu Tabără respinge acuzaţiile din scandalul florilor olandeze.

Bucureştiul respinge acuzaţia de şantaj în scandalul florilor din Olanda. Sistarea importurilor de flori nu are legătură cu dosarul Schengen, spune la RFI ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Mai multe tiruri cu flori şi seminţe din Olanda au fost blocate la graniţă în ultimele zile. Companiile exportatoare şi-au exprimat îngrijorarea la ambasada din România, potrivit Hotnews. În plus, doi euro-parlamentari olandezi au acuzat România de şantaj, în contextul în care Haga se opune aderării României la Schengen.

Valeriu Tabără: Chestiunea nu este legată de nu ştiu ce declaraţie a colegilor noştri olandezi, e vorba de o chestiune de procedură, pe care o facem, pentru ceea ce înseamnă protecţia teritoriului naţional de anumiţi agenţi patogeni. Suntem în verificare şi o să vedem care este situaţia. Dar în acelaşi timp cred că sunt şi alte probleme legate de documente de însoţire, de paşapoarte, de mai multe lucruri, se pare.

 

Rep.: Doi euro-parlamentari olandezi vorbesc de şantaj, pentru că Olanda se opune aderării României la Spaţiul Schengen. E vorba de un şantaj?

V.T.: Acum, eu vreau să le spun celor doi colegi parlamentari olandezi că fac parte din Parlamentul României din 1990 şi aş fi putut spune la fel, că primim din Olanda extrem de multe, multe chestiuni, de recomandări ca mod de a vota anumite legi, dar nu mi-am permis niciodată să spun că Olanda sau cineva şantajează şi nu cred că se poate pune problema aşa.

 

Rep.: Deci e o simplă coincidenţă? Nu e nici o legătură între blocarea importului de flori din Olanda şi dosarul Schengen?

V.T.: Nu, eu nu am ca ministru decât faptul că am fost înştiinţaţi asupra acestei probleme (…). Sigur, aşteptăm răspunsul analizelor. Dar e prematur… şi îmi pare rău… sunt colegi parlamentari olandezi care merg atât de departe, la şantaj.

 

Rep.: Când vor veni rezultatele finale ale analizelor?

V.T.: Eu sper ca în ziua de astăzi (marţi-n.r.), până mâine dimineaţă să avem aceste analize.

 
Valeriu Tabără, intervievat de Cosmin Ruscior, despre scandalul florilor din Olanda